Özgür Özel: ”Bence İmamoğlu’na siyasi yasak İstinaf’ta onanacak”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirilmesi davasına ilişkin “O davayla ilgili kanaatim bir şey yok. Sözüme değer veren herkese şunu söylüyorum; bence siyasi yasak İstinaf’ta onanacak ama Yargıtay aşaması kalacak. ” dedi.

CHP Genel Başkanı  Özel, TV100’de Kübra Par ile Ana Haber programına katılarak soruları cevapladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili  “ahmak davası” ve siyasi yasak ile ilgili soru üzerine Özel şöyle konuştu:

”BENCE SİYASİ YASAK İSTİNAF’TA ONANACAK AMA YARGITAY AŞAMASI KALACAK”

“Bununla ilgili alt düzeyde arkadaşlar toplantılar yaptı. Birkaç kez Ekrem Bey’le de bir araya geldik. Böyle bir şey olduğunda kademe kademe, gün gün ne yapacağımızı da konuştuk. Orada da bir genel mutabakatımız da var. Ama bunu şimdiden açıklamak doğru bir şey olmaz. Bu cezayı normalleştirmememiz lazım. O yüzden de sanki karar normalmiş de okunması bekleniyormuş… Böyle bir kararın okunmaması lazım, alınmaması lazım. Alındığı takdirde zaten  o anda yargı aşaması var. O davayla ilgili kanaatim bir şey yok. Sözüme değer veren herkese şunu söylüyorum; bence siyasi yasak İstinaf’ta onanacak ama Yargıtay aşaması kalacak. ‘Acaba Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak gelecek mi, Cumhurbaşkanı adayı olabilecek mi, olamazsa kim olacak, olursa o mu olacak’ tartışmasının içinde bizi tutmaya çalışan bir akıl var bu oyuna gelmeyelim.”

Ekrem Bey’in bana kendi ifadeleriyle de söylediği ‘İnsanlar bana İstanbul’a bir beş yıl daha hizmet etmem için görev verdiler. İstanbul’a odaklıyım. İşimi en iyi şekilde yapmak istiyorum. Bu tartışmaların içinde olmak istemiyorum.’ Bugün Mansur Bey de benzer bir açıklama yaptı. ‘Bizi de bu tartışmaların içine çekiyorlar’ diyor. Bir gün aday belirleneceğinde, en katılımcı şekilde olacak. Ben bir kere her bir CHP üyesinin görüşünü alarak, en doğrusunu… Tüzüğümüzde de var. Belki hatta halk yoklamaları yapar. En doğru adayı, en doğru şekilde belirleyeceğiz. Bir tane adayımız olacak ve o adayımızın etrafında hep birlikte kenetleneceğiz. Bu noktada kime görev düşerse tarihi sorumluluğu onurla, gururla taşıyacak.”

“AK PARTİ EĞER SENEYE KASIMDA SEÇİMDEN KAÇARSA BİR DAHA PEŞİMİZDEN KOŞMASINLAR ERKEN SEÇİM İÇİN”

AKP’nin seçimlere 6 ay kala seçim isterse tutumlarının ne olacağına ilişkin Özel, “Altı ayı bekleyin diyeceğiz. AK Parti eğer seneye kasımda seçimden kaçarsa bir daha peşimizden koşmasınlar erken seçim için” ifadelerini kullandı.

”ERDOĞAN’IN İSRAİL’İN LÜBNAN’DAN SONRA GÖZÜNÜ DİKECEĞİ YER BİZİM VATAN TOPRAKLARIDIR” SÖZLERİNE TEPKİ 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Meclis’in açılışında “İsrail’in Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarıdır” sözleriyle ilgili soruya Özel, şöyle cevap verdi:

“Bir ülkenin Cumhurbaşkanı diyorsa çok önemli bir mesele, derhal Meclis bir kapalı oturumda, bir gizli oturumda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve görevlendireceği bakanların yanında onun ne demek olduğunu bütün Meclis’le paylaşmak durumunda. Nasıl bir tehdit görüyorsunuz da anlatmıyorsunuz? Ha şunu yapıyorsanız, ekonomi kötü, işleri kötüye gidiyor, yakın savaş tehdidi milleti arkama toplarım diyorsanız onu da görelim. Gelsinler anlatsınlar. Öyle ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak birlik olalım’ deyip oradan kendilerine milletin gönlünden düşmüşken herkesin birden sahipleneceği bir mutabakatı istismar etmelerinden de endişe ederim.”

“MEVCUT ANAYASAYA UYSUNLAR, YENİ ANAYASAYI GELSİNLER KONUŞSUNLAR”

Özel, yeni anayasa tartışmaları konusunda da “Mevcut Anayasa’ya uysunlar, yeni anayasayı gelsinler konuşsunlar. Can Atalay içerde, Gezi’den arkadaşlarımız içeride. AİHM kararlarına uymuyorlar. Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorlar ‘kapatacağız’ diyorlar. Anayasa Mahkemesi kararlarına birinci kademe mahkemesi uymuyor. Sırtını sıvazlıyorlar. Ondan sonra dönüyorlar ‘yeni anayasa yapalım’ diyorlar. Mevcuduna uy, mevcuduna” değerlendirmesini yaptı.

 “ESAT’LA GÖRÜŞMEYLE İLGİLİ ARKA KAPI DİPLOMASİSİYLE SORDUK VE OLUMLU BAKIYORUZ DEDİLER”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme konusundaki soruya Özel, şu yanıtı verdi:

“Esad ile görüşmeyle ilgili arka kapı diplomasisiyle sorduk ve ‘olumlu bakıyoruz’ dediler. ‘Resmi talepte bulunun cevaplayalım’ dediler. Resmi talep yazımızı yolladık. O aşamada Erdoğan ‘ben de görüşeceğim’ dedi. Eskiden Esad ile görüş deyince ‘elleri kanlı Esed’le sen git görüş…’ Dünyanın lafını ediyordu bize, ‘ben de görüşeceğim’ dedi. Tahmin ediyorum, bir bilgiye dayanarak değil. Şimdi Erdoğan’ın görüşmesi olunca, Putin’in aracılık edeceği olunca, bu işin Moskova’da falan olması, orada burada olması gibi şeyler gündeme gelince Suriye tarafı bir durdu gibi geliyor bana.  Bize resmi yazı isteyip gün bitireceğiz demişlerdi. Bu konuda kendilerinden gün bekliyoruz. Ama Esad’la görüşme noktasında benim bu adımım Erdoğan Esad görüşmesini başlatıyorsa ve bu Türkiye’deki sığınmacı sorunu çözecek, oradan bir genel aftan bahsediliyor,  ben bütün Avrupa’nın bu taşın altına elini koyması gerektiğini, Avrupa’nın bütün liderlerinin gözünün içine baka baka söylüyorum. En sonunda SPD’nin Genel Başkanı geldiğinde, açık toplantıda da söyledim, Avrupa’nın da elini taşın altına sokup bu sığınmacıların Suriye’ye bir an önce dönmesi lazım. Biz bunu yapmak istiyoruz. Bizim bunu yapmak istediğimiz şeyde Erdoğan ‘ben de yapacaktım’ diyorsa aman yapsın. Aman yapsın destekliyorum. Hatta yani benim bir kolaylaştırıcılığım olacaksa ben onu yapayım.

 “İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN UÇUŞ ONAYI BEKLİYORUZ”

Filistin’e ziyaret konusunda da Özel, ” Mahmud Abbas zaten açık davette bulundu, telefon görüşmemizde. İsrail’in bu saldırıları hava sahası ile ilgili şeyden İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan uçuş onayı bekliyoruz. Ayrıca Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu’nun  bir sonraki toplantısının, hatta olağanüstü bir toplantıyla hemen Rahmallah’ta yapılmasını söyledim. Gittiğimde Mahmud Abbas’la onu da konuşacağım. Mahmud Abbas’tan zaten çağrı var, beklenti var. İsrail izin verecek, uçuşumuzu yapacağız ama görüyorsunuz saldırılar var şu anda oraya uçamayız.” şeklinde konuştu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin