2024 Vaclav Havel insan hakları ödülü Venezuela muhalefet lideri Maria Machado’ya verildi

JUAN BARRETO / AFP

Dünyada insan haklarının savunulmasına yönelik sivil toplum faaliyetlerini ödüllendiren ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından verilen Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün bu yılki sahibi Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado oldu.

Ödülü, Machado’nun adına kızı AKPM Başkanı Theodoros Rousopoulos’un elinden aldı.

Ödülün 2022’de kazananı Vladimir Kara-Murza da Parlamenterler Meclisi’nde bir konuşma yaptı. Kara-Murza geçtiğimiz aylarda Rusya ile yapılan tutuklu takasında serbest bırakılmıştı.

2024 yılında ödülün diğer finalistleri ise, Mart ayında tutuklanan Azerbaycanlı muhalif ve insan hakları aktivisti Akif Gurbanov ve Gürcistan’ın önde gelen feminist aktivistlerinden ve insan hakları avukatlarından Babutsa Pataraia olarak belirlenmişti.

Osman Kavala ve Murat Arslan kazananlar arasında

Ödül, kuruluşundan bu yana sırasıyla Osman Kavala (2023), Vladimir Kara-Murza (2022), Maria Kalesnikava (2021), Loujain Alhathloul (2020), İlham Tohti ve İnsan Hakları için Gençlik İnisiyatifi (2019), Oyub Titiev (2018), Murat Arslan (2017), Nadia Murad (2016), Ludmilla Alexeeva (2015), Anar Mammadli (2014) ve Ales Bialiatski’ye (2013) verildi.

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü nedir?

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, 2013 yılından bu yana Avrupa’da ve dünyada insan haklarının savunulması için yürütülen eylemleri takdir etmek için her yıl AKPM tarafından Václav Havel Kütüphanesi ve Charta 77 Vakfı ile ortaklaşa veriliyor. Ödül 60 bin Avro, bir plaket ve bir diplomadan oluşuyor.

Ödül, oyun yazarı, 1989 Kadife Devrimi’nin mimarı, Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve despotizme karşı muhalefetin kalıcı sembolü olan Václav Havel’in anısına veriliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin