RUSYA | Moskova casuslukla suçladığı 6 İngiliz diplomatın akreditasyonunu iptal etti

Alexander NEMENOV / AFP

Rusya Güvenlik Servisi FSB, Moskova’da casusluk ve sabotaj faaliyetlerinde bulunduklarını tespit ettiği altı İngiliz diplomatın akreditasyonunu iptal etti.

FSB Cuma günü yaptığı açıklamada, Londra’daki İngiliz Dışişleri Bakanlığı departmanının “siyasi ve askeri durumun tırmanması” olarak adlandırdığı şeyi koordine ettiğini ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında stratejik yenilgisini sağlamakla görevlendirildiğini gösteren belgelere sahip olduğunu söyledi.

FSB’den yapılan açıklamada, “Dolayısıyla, ortaya çıkan gerçekler, müdürlük tarafından Moskova’ya gönderilen İngiliz diplomatların faaliyetlerinin Rusya Federasyonu’nun güvenliğini tehdit ettiğini düşünmek için gerekçe oluşturmaktadır” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu bağlamda, Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından sağlanan belgelere dayanarak ve Londra tarafından atılan çok sayıda dostane olmayan adıma bir yanıt olarak, Rusya Dışişleri Bakanlığı, ilgili kurumlarla işbirliği içinde, eylemlerinde casusluk ve sabotaj belirtileri tespit edilen Moskova’daki İngiliz büyükelçiliğinin siyasi departmanının 6 üyesinin akreditasyonunu feshetmiştir.”

6 diplomatın isimleri Rus devlet televizyonunda açıklandı ve fotoğrafları da gösterildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya’daki İngiliz diplomatik misyonunun Viyana sözleşmesinin “çok ötesinde” faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Devlete ait haber ajansı Tass’a konuşan Zakharova şunları söyledi: “FSB tarafından ifade edilen İngiliz sözde diplomatların faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeleri tamamen paylaşıyoruz. İngiliz Büyükelçiliği Viyana sözleşmelerinin çizdiği sınırların çok ötesine geçmiştir. Ancak en önemlisi, konunun sadece resmi yönünden ve beyan edilen faaliyetlerle tutarsızlıktan değil, halkımıza zarar vermeyi amaçlayan bu tür eylemlerden bahsediyor olmamızdır.”

Zakharova iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Tass’ın haberine göre Rusya, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndaki bir birimin “Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratmak için özel bir servise dönüştürüldüğünü” iddia etti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin