FRANSA | Macron 51 gün sonra kararını verdi; yeni Başbakan 73 yaşındaki Michel Barnier

Ludovic MARIN / AFP

Emmanuel Macron siyasi krizin 51’inci gününde, hükümeti kurmak üzere Fransız ve Avrupa siyasetinin deneyimli isimlerinden 73 yaşındaki Michel Barnier’yi Başbakan olarak atadı.

Elysee, 5 Eylül Perşembe günü yayınladığı bir basın açıklamasıyla nihayet yeni Başbakanın ismini duyurdu. Erken parlamento seçimlerinin ardından çıkan siyasi çıkmaz tablosuna çözüm arayan Macron, başbakanlığa sandıktan ilk sırada çıkan sol ittifakının ortak adayını atamamak için uzun süre direndi.

Macron, seçimin üzerinden 51 gün geçtikten sonra aradığı çözümü sağcı cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy dönemlerinde bakanlık yapmış olan 73 yaşındaki Michel Barnier’de buldu.

Barnier, aynı zamanda iki kez Avrupa Komisyonu bünyesinde Komiserlik yapmıştı. Barnier son olarak da Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci olan Brexit’te AB müzakerecisi olarak görev yapmıştı.

Elysée’den yapılan açıklamada,“Cumhurbaşkanı, Başbakan ve gelecek hükümetin mümkün olduğunca istikrarlı olması ve mümkün olan en geniş desteği alması için gereken koşulları karşılamasını sağlamıştır.” denildi.

Emmanuel Macron’un, Barnier hükümetinin gensoru önergesine direnebileceğini düşünerek bu tercihi yaptığı belirtiliyor.

Mélenchon: Seçim çalındı

La France insoumise lideri Jean-Luc Mélenchon, Michel Barnier’nin Başbakan olarak atanmasının açıklanmasının ardından “Seçim çalındı” dedi.

Ulusal Meclis’teki LFI milletvekillerinin lideri Mathilde Panot, “Emmanuel Macron kendisini bir otokrat olarak görmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı, Michel Barnier’i atayarak halkın egemenliğine ve sandıkta yapılan seçime saygı göstermeyi reddediyor” dedi.

Panot, 7 Eylül’de gösteri duyurusu yaparak halkı “bir demokraside kabul edilemez olan bu güç darbesine karşı” harekete geçmeye çağırdı.

RN beklemede

Aşırı sağcı RN’in liderleri Marine Le Pen ve Jordan Bardella bir tutum benimsemeden önce Barnier’in genel politika açıklamasını bekleyecek. Bardella, Barnier’in açıklayacağı programa göre hareket edeceklerini belirtti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin