Beşar Esad: “Hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz; Türkiye, Suriye topraklarından çekilmeli”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ‘Türkiye’nin, Suriye’nin topraklarından çekilmesi gerektiğini’ söyleyen Esad, “ Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor. Hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. (…) Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir.” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Meclis’in dördüncü yasama oturumunun açılışı nedeniyle Halk Meclisi önünde açıklamalarda bulundu. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre Esad, konuşmasında Türkiye ile ilişkiler konusunda da değerlendirmeler yaptı. Ülkesinin Türkiye’yle ilişkilerine yönelik Esad, şunları söyledi:

  • Her geçen gün ilerleme kaydedilmedikçe sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar birikiyordu. Bu girişimlerle ilgilenirken, eğer niyet zararlı değilse genellikle komşu ülkeler arasında çatışmayan ilkelerimizden ve çıkarlarımızdan yola çıktık. Egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkilerin onarılması konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır.
  • Komşu ülkenin topraklarını oradan çekilmek için işgal etmedik, teröre desteğimizi durdurmak için de destek vermedik. Çözüm açık sözlü olmak ve kibri değil hatayı tespit etmektir. Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz? İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.
  • Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır. Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor. 
  • Mesela Türk yetkililerin sürekli dile getirdiği konu mülteciler ve terör meselesi. Suriye’nin sürekli dile getirdiği şey ise, Suriye topraklarından çekilme meselesi ve aynı zamanda terör meselesidir.  Bu başlıkların dördünde de bir sorunumuz olduğuna inanmıyoruz, ister Suriye başlıkları olsun, ister Türkiye başlıkları. Bazı Türk yetkililerin Suriye başlıklarında duyurduğuna göre, kötü niyet olmadığı sürece sorun olmaması gerekiyor.
  • Suriye’nin şu anda bahsettiği aşama, temeller ve ilkeler aşamasıdır, çünkü onun başarısı daha sonraki başarıların temelini oluşturmaktadır. Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin