Taliban’dan kadınlara yeni kısıtlamalar; sesleri bile yasaklandı

Afganistan’da yönetimi yaklaşık 3 yıl önce ele geçiren Taliban, çıkardığı yeni düzenlemeler ile kadınlara olan baskıyı artırmaya devam ediyor.

2021 yılında iktidarı ele geçirdikten sonra Taliban, “erdemin yayılması ve ahlaksızlığın önlenmesi” için bir bakanlık kurmuştu. Bakanlık Çarşamba günü toplu taşıma, müzik, tıraş ve kutlamalar gibi günlük yaşamı kapsayan ‘ahlaksızlık ve erdem yasalarını’ yayınladı.

Taliban sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, dini lider Hibatullah Akhundzada tarafından onaylandıktan sonra Çarşamba günü yayınlanan yeni yasalar kadınların sesini çıkarmasını dahi yasaklıyor.

Associated Press tarafından görülen 114 sayfalık, 35 maddelik bir belgede yer alan bu kurallar, Afganistan’ın ele geçirilmesinden bu yana ahlak ve erdem yasalarının ilk resmi beyanı olarak dikkat çekiyor.

Bakanlık sözcüsü Maulvi Abdul Ghafar Farooq Perşembe günü yaptığı açıklamada, “İnşallah sizi temin ederiz ki bu İslami yasa erdemin teşvik edilmesi ve ahlaksızlığın ortadan kaldırılmasında büyük yardımcı olacaktır” dedi.

Yeni kanunlardan kadınlarla ilgili 13. Madde’ye göre kadının kamusal alanda her zaman vücudunu ve yüzünü örtmesi zorunlu tutulurken kadınlar ayrıca müslüman olmayan kadınlara karşı da örtünmek zorunda.

Kadınların kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere bakmaları yasaklanırken ayrıca toplum içinde yüksek sesle şarkı söylemeleri ve bir şeyler okumasıda yasaklandı.

17. Madde canlı varlıkların görüntülerinin yayınlanmasını yasaklarken Madde 19 ise müzik çalınmasını, yalnız kadın yolcuların taşınmasını ve birbiriyle akraba olmayan kadın ve erkeklerin bir arada seyahat etmesini yasaklıyor. 19. Madde ayrıca yolcuların ve sürücülerin belirlenen saatlerde namaz kılmalarını zorunlu kılıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin