Dünyanın en yaşlı insanı 117 yaşında hayatını kaybetti

Dünyanın en yaşlı insanı İspanyol María Branyas Morera, Çarşamba günü 117 yaşında uykusunda öldü.

Ailesi tarafından X’te yapılan açıklamada, Amerika doğumlu İspanyol María Branyas Morera’nın bu hafta uykusunda öldüğü belirtildi. Guinness Dünya Rekorları’na göre 117 yıl 168 gün yaşamış olan Morera, tutulan kayıtlara göre tarihteki en yaşlı sekizinci kişiydi.

Bu yılın başlarında 117’nci doğum gününü mumlarla süslü küçük bir pastayla kutlayan Morera, bu kadar uzun yaşamasının nedenleri arasında “toksik insanlardan uzak durmayı” saymıştı.

Ailesi Branyas’ın son günlerde ölüme yakın hissettiğini ve kahve içmek, yoğurt yemek ve evcil hayvanını görmek gibi günlük sıradanlıkları özleyeceğini söylediğini belirtti. Ailesine göre Branyas, ölümü gülümseyerek, özgür ve tatmin olmuş hissederek karşılamak istediğini söylemiş.

Guinness’e göre Branyas uzun ömrünü “şans ve iyi genetiğe” bağlıyor. Ayrıca “düzen, sükûnet, aile ve arkadaşlarla iyi ilişkiler, doğayla temas, duygusal istikrar, endişesizlik, pişmanlık duymamak, bolca pozitiflik ve toksik insanlardan uzak durmak” gibi unsurları da saydı.

İki Dünya Savaşı, İspanya İç Savaşı ve iki pandemi – 1918 gribi ve koronavirüs- yaşadı. Guinness’e göre 2020’de 113 yaşındayken covid-19’a yakalandı ancak hafif semptomlar yaşadıktan sonra hızla iyileşti.

Guinness, Branyas’ın “son yirmi yıldır ikamet ettiği İspanya’nın Katalonya bölgesindeki huzurevinde huzur içinde vefat ettiğini” söyledi. “İşitme güçlüğü ve hareketlilik sorunları dışında başka hiçbir sağlık sorunu yoktu ve zihni tamamen açıktı” diye ekledi.

Guinness’e göre Branyas, Ocak 2023’te 118 yaşında ölen Rahibe André olarak da bilinen Fransız rahibe Lucile Randon’un ölümünün ardından dünyanın en yaşlı kişisi olmuştu. Şu anda dünyanın yaşayan en yaşlı insanı 1908 doğumlu 116 yaşındaki Japon Tomiko Itooka oldu.

Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılında yapılan bir tahmine göre, dünya çapında 593 bin 100 yaşının üstünde insan bulunuyor. BM, 2050 yılına kadar 100 yaşının üstünde 3,7 milyon insanın hayatta olacağını öngörüyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin