Blinken yeniden İsrail’de: Ateşkes için ‘belki de son fırsat’

Kevin MOHATT / AFP

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün İsrail’e gitti. Geçen hafta Doha’da yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine Blinken, bu haftada Kahire’de devam edecek ateşkes görüşmeleri öncesinde İsrail’i ikna etmeye çalışıyor.

Gazze’de devam eden saldırının durdurulması için İsrail hükümetini ikna etmeye çalışan Anthony Blinken, dün yeniden İsrail’e geldi. Blinken, Pazartesi günü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Washington’un Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varılması için yürüttüğü diplomatik çabayı “muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” olarak nitelendirdi.

Blinken, ABD’nin geçen hafta arabulucu ülkelerin İsrail ve Hamas arasındaki uçurumları kapatacağına inandığı “köprü kurucu öneriler” sunmasının ardından bu hafta içinde müzakerelerin ilerlemesi için ABD’nin diplomatik baskısını yoğunlaştıracak.

Blinken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu belirleyici bir an, rehineleri eve götürmek, ateşkes sağlamak ve herkesi kalıcı barış ve güvenlik için daha iyi bir yola sokmak için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” dedi.

Blinken, “Herkesin evet demesinin ve hayır demek için bahane aramamasının zamanı geldi” diyerek sözlerine devam etti. Blinken, Herzog’un ardından Başbakan Netanyahu ile görüşecek.

7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında 17 bini çocuk ve 11 bini kadın olmak üzere 40 bin kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda Gazze’de olanları dünyaya aktarmaya çalışan 113 gazeteci hayatını kaybetti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin