Ukrayna’da nükleer güvenlik endişesi devam ediyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Ukrayna’daki Zaporizhzhia nükleer santralin güvenliğinin kötüleşmeye devam ettiğini açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na göre, bir insansız hava aracının çevre erişim yolunu vurmasının ardından Ukrayna’nın Zaporizhzhia nükleer santralinin güvenliği kötüye gidiyor.

Şu an faaliyet dışı olan Zaporizhzhia’daki nükleer santral Avrupa kıtasının en büyüğü olarak biliniyor. Rusya ve Ukrayna, Şubat 2022’den bu yana defalarca birbirlerini santralin faaliyetlerini sabote etmeye çalışmakla ve santral çevresinde güvenliği tehlikeye atmakla suçladılar.

Geçtiğimiz hafta Rusya, santralin soğutucu kulelerinin birinde Ukrayna saldırısı sonrası yangın çıktığını iddia etmiş, uzun süren endişeli bekleyişin ardından yangın kontrol altına alınmıştı.

Yaklaşık iki buçuk yıldır Rusya’nın kontrolünde olan Zaporizhzhia nükleer santrali ile ilgili Rusya basını, bir Ukrayna insansız hava aracının santral personeli tarafından kullanılan yola patlayıcı madde attığını aktarmıştı.

Ukrayna tarafı ise Rusya’yı bölgedeki insanları ve Avrupa ülkelerini korkutmaya çalışmakla suçlamış, Rusların araç lastikleri yaktığını iddia etmişti.

Cumartesi günü bölgeyi ziyaret eden bir Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ekibi, hasara patlayıcı yüklü bir insansız hava aracının yol açmış gibi göründüğünü bildirdi.

Rapora göre herhangi bir can kaybı olmadı ve nükleer santral ekipmanları etkilenmedi ancak santralin iki ana kapısı arasındaki yolda hasar meydana geldi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, santralin karşı karşıya olduğu nükleer güvenlik tehlikelerinin bir kez daha arttığına dikkat çekerken “Son derece endişeliyim ve tüm taraflara azami itidal ve santralin korunması için belirlenen beş somut ilkeye sıkı sıkıya uyulması çağrımı yineliyorum.” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin