Silivri Cezaevi’nde tekli hücrede kalan mahpus ‘haberleşme yaptığı’ iddiasıyla yine tahliye edilmedi

Marmara (Silivri) Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan 31 yıllık mahpus Soydan Akay’ın tahliyesi, “örgütsel haberleşmeler yapıyor” gerekçesiyle 3’üncü kez 6 ay engellendi.

Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Soydan Akay (50), ceza infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Akay, 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra tutuklandı ve “devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Akay’ın ceza infaz süresi, 11 Ağustos 2023 tarihinde tamamlandı. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) “Mahkumiyetine esas oluşturan örgütten ayrılmadığı” yönünde hazırladığı rapor gerekçe gösterilerek tahliyesi 6 ay ertelendi. Akay’ın tahliyesi, 12 Şubat’ta “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle 6 ay daha ertelendi.

GEREKÇE: ÖRGÜTSEL HABERLEŞME!

Mezopotamya Ajansı’ndan Rukiye Adıgüzel’in haberine göre, Akay’ın tahliyesi, 12 Ağustos’ta 3’üncü kez 6 ay ertelendi. 2018 yılından bu yana tekli hücrede tutulan ve avukat görüşmeleri kayıt altına alınan Akay’ın tahliyesinin ertelenmesine, “iyi halli olmadığı” gerekçe gösterildi. Engele dair Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından yapılan tebliğde, “(…) Kurum içi ve kurum dışı istihbarı bilgiler doğrultusunda Türkiye’deki ceza infaz kurumlarında barındırılan PKK tutuklu/hükümlülerinin sorumlusu olarak biliniyor olması, kurumumuza güvenlik ve asayiş nedeniyle sevk edilmiş olması, Marmara Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde bulunan ve diğer ceza infaz kurumlarında barındırılan PKK mensubu tutuklu/hükümlüleri ile örgütsel amaçlı haberleşmeler yaparak, PKK üyesi ve sempatizanı olan tutuklu ve hükümlüleri yönlendirerek, eylem yapmaları için teşvik edebileceği, kurumumuz ve diğer ceza infaz kurumlarının güvenliğini tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmesinin devam etmesi nedeniyle (…)” ifadelerine yer verildi.

Tahliyesi engellenen Akay, prostat kanseri. Aynı zamanda Hepatit B ve eklem romatizması gibi hastalıkları bulunuyor. Akay, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) “ağır hasta tutsaklar” listesinde yer alıyor.

Avukat Veysel Akay, tahliyesi engellenen kardeşini cezaevi çıkışında karşılamak için Almanya’dan geldi. Ancak 12 Ağustos’ta tahliyenin gerçekleşmeyeceği haberini aldı.

AİLELER CEZALANDIRILIYOR

8 Ağustos’tan 12 Ağustos’a kadar her gün kardeşini görmeye gittiğini aktaran Akay, erteleme kararının son gün mesai saatine bırakıldığını söyledi. Aile ve arkadaşlarının Akay’ı karşılamak için 3 gün boyunca cezaevi önüne gittiğini aktaran ağabey Akay, kararla ailenin de mağdur edildiği ve cezalandırıldığını dile getirdi.

Akay, şunları söyledi: “6 yıldır tek kişilik yerde tutuluyor, bütün görüşmeleri kayıt altına alınıyor. Nasıl ‘Türkiye Cezaevleri Sorumlusu’ olabiliyor? Tutmak için bahane buluyorlar” dedi. Akay, hasta tutsakların kaderine terk edildiğini söyledi ve buna karşı muhalefetin yetersiz olduğunu kaydetti.

‘PİŞMAN OLMALARINI İSTİYORLAR’

Akay’ın vasisi Şafi Hayme ise, Akay’a dönük “özel muamele” olduğunu söyledi. Akay’ın hastalıklarına dikkati çeken Hayme, şunları söyledi: “Hasta olanların bırakılması lazım ama bırakmıyorlar. Ölüme yaklaştıktan sonra bırakıyorlar. Çoğu kişi de bırakıldıktan bir süre sonra yaşamını yitirdi. İdare ve Gözlem Kurulu kendine göre ‘iyi halli, kötü halli’ diyor. Tutukluları bırakmayıp, pişman olmalarını istiyorlar. Onlar da ‘Ne yapmışız ki pişman olalım’ diyorlar. 30 yıl yatana ‘pişman ol’ diyorlar.”

Tutsakların tahliyelerinin engellenmesinin “adaletsizlik” olduğunu söyleyen Hayme, “Direneceğiz. Sonuna kadar çocuklarımızla, dostlarımızla olacağız. Çünkü haklıyız. 4 duvar arasında olanlar, bu ülkede herkes insanca yaşasın diye hapse girdi. Sadece Soydan’a değil, cezaevindeki bütün hasta tutsaklara sahip çıkalım. Soydan ve bütün arkadaşlarının bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin