Bangladeş’de Hindular saldırıların hedefinde mi?

Bangladeş’de Başbakan Sheikh Hasina’nın iktidardan indirilmesinin ardından yaşanan kaos ortamında Hindu azınlıkların da saldırılara uğradığı ve bazı Hinduların ülkeyi terk etmeye çalıştığı biliniyor.

Eski otoriter lider Hasina’nın Hindistan’a kaçmasının ardından yüzlerce protestocu öğrencinin ölümünden sorumlu olan güvenlik güçlerinin greve gittiği süreçte şiddet olaylarının yaşandığı bilinirken AFP’nin aktardığına göre; Hasina’nın Hindistan’a kaçması Bangladeşliler arasında ülkeye karşı düşmanlığı artırmış olsa da bunun Bangladeş’te Hindulara yönelik şiddet olaylarında bir artışa yol açıp açmadığı kesin değil.

Pek çok saldırının, büyük ölçüde varlıklı ancak savunmasız bir azınlığa yönelik küçük ve fırsatçı soygunlar olduğu belirtilirken Uluslararası Kriz Grubu’ndan Thomas Kean AFP’ye yaptığı açıklamada, Hasina’nın devrilmesinden sonra çıkan olaylarda ölen 450’den fazla kişi arasında Hinduların orantısız bir şekilde kurban olduğuna dair bir işaret olmadığını söyledi.

Hindulara yönelik saldırı haberlerinin çoğunun uydurma olduğuna ve Hindistan tarafından yayılan dezenformasyon olduğuna dikkat çekilirken, toplum içindeki yaygın korku ve öfke duygusunun bu yanlış bilgilerle artırılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.

Çoğunluğu Müslüman olan Bangladeş’te 170 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde sekizini oluşturan Hindular en büyük azınlık grubu oluşturuyor. Hinduların, iktidardan indirilen eski başbakan Hasina ve partisi Awami League’in en büyük destekçilerinden olduğu biliniyor.

Bazı Hindular hedef haline geldi

Hasina’nın geçen hafta Pazartesi günü helikopterle Hindistan’a kaçması ve 15 yıllık otoriter yönetimin sona ermesinin ardından bölgedeki çok sayıdaki Hindu ailenin komşularının hedefi haline geldiği aktarıldı.

Dini hak grupları geçtiğimiz hafta içinde, Hıristiyan ve Budistleri de kapsayan azınlık topluluklarına yönelik 200’den fazla saldırı olayını belgelediklerini açıkladı. İnsan hakları aktivisti Rana Dasgupta, “Olaylar arasında evlere saldırmak, dükkanları ve ibadet yerlerini tahrip etmek de var” derken  bazı kadınların da tacize uğradığını belirtti. Hindulara yapılan saldırılar insanlarda korkuya sebep olurken bazı Hindular, sınıra gelerek komşu Hindistan’a geçmeye çalıştı.

Öğrenciler azınlıkları korumak için nöbet tuttu

Bu saldırıların neredeyse tamamı, başbakanın kaçmasından ve Hasina karşıtı göstericilere ateş açtığı için nefret edilen polis gücünün greve gitmesinden sonraki kaotik saatlerde gerçekleştiği görülürken Başbakan Hasimi’nin 15 yıllık iktidarına son veren öğrenciler sonraki saatlerde sokaklara inerek geceleri de dahil olmak üzere nöbet grupları oluşturdular ve yapmayı engellemek için tapınakların önlerinde nöbet tuttular.

Geçiçi hükümet lideri, barış mesajı verdi

Protestocu öğrencilerin liderleri, Cuma günü Hindu toplumuyla bir araya gelerek endişelerini dinledi ve bunları yeni geçici hükümetin lideri Yunus yönetimine iletti. Yunus Cumartesi günü yaptığı açıklamada ülkede ayrımcılığa yer olmadığını söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte “Bizim sorumluluğumuz yeni bir Bangladeş inşa etmektir, dine göre ayrım yapmayın.” dedi.

Perşembe günü Bangladeş’e dönen Nobel Barış ödüllü Muhammed Yunus, Paris’ten Dakka’ya varışında yaptığı açıklamada azınlıklar ile ilgili “Bizim işimiz hepsini korumak.
Eğer bana inanıyor ve güveniyorsanız, lütfen ülkede kimsenin saldırıya uğramamasını sağlayın. Eğer bu konuda beni dinleyemiyorsanız, burada bulunmamın bir anlamı yok.” demişti.

Dezenformasyonun kaynağı Hindistan

Diğer taraftan bu saldırılar ile ilgili dezenformasyona dikkat çekiliyor.

Hinduların çoğunlukta olduğu ve eski başbakan Sheikh Hasina’nın yüzlerce öğrencinin öldürülmesinin ardından kaçtığı komşu Hindistan’da internette yayılan ve medya tarafından da güçlendirilen yanlış bilgilerin Bangladeş’de korku ve endişeyi artırdığına dikkat çekiliyor. Hindistan kaynaklı sahte saldırı haberlerinin internette yayılmasıyla Hindulara yönelik şiddetin gerçekte olduğundan çok daha kötü seviyede gösterilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.

Hindistan’ın en yaygın dili olan Hintçe yazılmış ve yaygın olarak paylaşılan bir X gönderisinde 500’den fazla Hindunun öldürüldüğü, yüzlerce Hindu kadına tecavüz edildiği ve düzinelerce tapınağın yakıldığı iddia ediliyordu. Uluslararası Kriz Grubu’ndan Thomas Kean AFP’ye yaptığı açıklamada, daha uçuk iddiaların birçoğunun Hint medyası tarafından da alındığını ve gerçekmiş gibi haberleştirildiğini söyledi. Kean, “Bu haber ve analizler, sahadaki gerçeklikten oldukça uzak bir dünya görüşünü yansıtıyor” dedi.

Dezenformasonun kaynağı Hindistan’da 10 yıldır iktidarda olan Hindistan Başbakanı Modi’nin Hindu milliyetçisi politikalar güttüğü ve iktidarı döneminde müslüman ve diğer azınlıklara karşı saldırıların arttığı, kendi partisinden vekillerin defalarca soykırım çağrısında bulunduğu biliniyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin