Bangladeş’te polis ve hükümet karşıtı protestocular arasında yaşanan olaylarda en az 52 kişi hayatını kaybetti. 13 polis memuru ve onlarca protestocu ise yaralandı.
Geçen ay kamu hizmetlerinde kotaların kaldırılması talebiyle başlayan öğrenci protestoları hükümet karşıtı daha geniş protestolara dönüşürken ülkedeki öğrenci liderleri, Başbakan Şeyh Hasina’nın istifa etmesi talebiyle sivil itaatsizlik kampanyası ilan etti.
Pazar günkü gösterilere polisin sert müdahalesi sonucunda 50’den fazla kişi öldü, en az 200 kişi de yaralandı. Bazı bölgelerde hükümet yanlısı gurupların da sokağa inerek göstericilerle çatıştığı belirtildi. Temmuz ayındaki yaşanan çatışmalarda en az 200 kişinin öldüğü ve çoğunun polis tarafından vurulduğu aktarılmıştı.
Hükümet, ülke genelindeki protestoları bastırmak için gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Başkent Dakka’da mobil cihazlardan internete erişim askıya alındı. Son iki haftada 11 bin’e yakın muhalif gösterici ve öğrenci gözaltına alındı.
Hükümet karşıtı gösterilerin arkasındaki gruplardan biri olan ‘Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler’, başbakana istifa çağrısında bulundu. Pazar gününden itibaren ülke çapında bir itaatsizlik hareketi başlatacaklarını duyuran grup, vatandaşları vergi ya da fatura ödememeye çağırdı. Öğrenciler ayrıca tüm fabrikaların ve toplu taşıma araçlarının kapatılması çağrısında bulundu.
Bangladeş’te Şeyh Hasina, Ocak ayındaki seçimlerde üst üste dördüncü kez başbakan seçilmiş, muhalefet seçimleri boykot etmişti. Öğrenciler, geçen ay Bangladeş’in 1971’de Pakistan’la yaptığı bağımsızlık savaşında gazi olanların yakınlarına birçok kamu görevinde yer ayrılması üzerine sokaklara dökülmüştü.
Hükümet gösteriler üzerine geri adım atmış ve kotaları azaltmıştı. Ancak öğrenciler, ölen ve yaralanan göstericiler için adalet talebiyle protestolarını devam ettirdi ve Başkakanın’ın istifasını istedi.
Hasina daha önce, “Hareketin ajitasyon yapan öğrencileriyle oturmak ve onları dinlemek istiyorum. Hiçbir çatışma istemiyorum” demiş, protestocu öğrenciler bu teklifi reddetmişti. Gösterilerin artarak devam etmesinin ardından Hasina, protesto adı altında sabotaj ve yıkım yapanların artık öğrenci değil, suçlu olduğunu söyledi ve sert müdahalelerde bulunacaklarını ima etmişti.