NİJER | Teröristlerle girilen çatışmalarda en az 15 asker öldü

Nijer Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Burkina Faso yakınlarındaki Téra bölgesinde çıkan çatışmalarda en az 15 Nijer askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada, “22 Temmuz Pazartesi günü, bir operasyonda bulunan Savunma ve Güvenlik Güçleri’nin (FDS) bir birimi, Fonéko köyünün eteklerindeki Bankilaré-Téra yolunda silahlı terörist gruplarla çatıştı” denildi.

Açıklamada 15 askerin öldüğü, 3 askerin kayıp olduğu ve 16 askerin yaralandığı belirtildi. Savunma Bakanlığı, 21 teröristin öldürüldüğünü de açıklamasına ekledi.

Saldırı, 26 Temmuz 2023’te Nijer’de askeri bir rejimi iktidara getiren ve özellikle ülkedeki kötüleşen güvenlik durumunun gerekçe gösterildiği bir darbeden neredeyse bir yıl sonra gerçekleşti.

Bir yıl sonra, İslam Devleti ve El Kaide’nin geniş Tillabéri bölgesindeki saldırıları devam ediyor. Ordu ve cihatçılar arasındaki pusular ve kanlı çatışmalar sadece son birkaç hafta içinde her iki taraftan da onlarca kişinin ölümüne neden oldu.

Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad’dan oluşan Sahel bölgesinde, son 15 yıldır cihatçı teröristler aktif bir şekilde eylemler gerçekleştiriyor. Özellikle merkezi hükümetlerin güçlerinin zayıf olduğu kırsal bölgeleri teröristler kontrol ediyor.

Bölge ülkeleri son 4 yılda toplamda 10’a yakın darbeye sahne olurken, terörizmle mücadele anlaşmaları kapsamında ülkelerde bulunan Fransız ve Amerikan askerleri cuntacılar tarafından kovulmuştu. Bölgede Wagner eliyle Rusya’nın etkinliği artıyor. Ancak tüm değişikliklere rağmen terörizm hala en büyük sorun olmaya devam ediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin