Kamala Harris’in adaylığı netleşiyor; Nancy Pelosi de desteğini açıkladı

Brendan SMIALOWSKI / AFP

Başkan adaylığı için Joe Biden’ın ve Demokrat partinin geniş bir kesiminin desteğini alan Kamala Harris’e bir önemli destek daha geldi. Partinin ağır toplarından Nancy Pelosi de Harris’e “tam güven” duyduğunu açıkladı.

Kamala Harris, Joe Biden’ın Pazar günü şok bir şekilde adaylıktan çekilmesinin ardından parti içinden gelen destek dalgasıyla, Kasım ayında Donald Trump’a karşı Demokratların başkan adaylığını kazanmak için favori konumunu gittikçe pekiştiriyor.

59 yaşındaki başkan yardımcısı, dün Başkan’ın desteğini alarak 19 Ağustos’ta Chicago’da yapılacak Demokratik Kongre’de “adaylığı kazanmaya” hazır olduğunu ilan etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri tarihinin ilk kadın başkan yardımcısı için en son büyük destek Demokrat Partinin ağır toplarından Nancy Pelosi’den geldi. ABD Temsilciler Meclisi eski Başkanı, X’te Kamala Harris’in 5 Kasım seçimlerinde Demokratları zafere taşıyacağına “tam güven” duyduğunu yazdı.

Kısa sürede geniş destek topladı

Başkan yardımcısı kısa sürede Bill ve Hillary Clinton’ın yanı sıra bazıları potansiyel rakip olarak görülen Gretchen Whitmer (Michigan), Gavin Newsom (California), Wes Moore (Maryland), Andy Beshear (Kentucky) ve J.B. Pritzker (Illinois) gibi önemli valilerin güçlü desteğini aldı.

Ayrıca partinin ılımlı kanadından en sol kanadına kadar Temsilciler Meclisi üyesi Demokrattan da destek geldi.

Kamala Harris için bir başka iyi haber de muhafazakâr görüşleriyle tanınan eski bir Demokrat olan bağımsız Senatör Joe Manchin’in Pazartesi günü başkan adayı olmayacağını açıklaması oldu.

Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi de Demokratlara yaradı ve Pazar gününden bu yana yaklaşık 50 milyon dolarlık rekor bağış toplandı.

Obama henüz destek açıklamadı

Ancak eski Başkan Barack Obama ve Senato Demokrat lideri Chuck Schumer gibi bazı önemli Demokrat figürler, aynı zamanda ilk siyah başkan yardımcısı olan Harris’e henüz doğrudan destek vermedi.

Sadece sekiz gün içinde Beyaz Saray yarışı, Amerikalıları pek de heyecanlandırmayan bir seçimde kartları tamamen yeniden karan iki büyük tarihi dönüşe sahne oldu: Birincisi, Donald Trump’a yönelik 13 Temmuz’daki suikast girişimi ve ardından kendi kampının baskısı altında pes etmek zorunda kalan Joe Biden’ın Pazar günü adaylıktan çekilmesi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin