Husiler Tel Aviv’i vurdu; İsrail intikam sözü verdi

MOHAMMED HUWAIS / AFP

İsrail, Yemen’deki Husi isyancılarının insansız hava aracının Tel Aviv’de bir kişiyi öldürmesinin ardından Cuma günü misilleme tehdidinde bulundu.

Saldırı BM Başkanı Antonio Guterres tarafından kınandı ve “bölgede gerilimin daha da tırmanmasını” önlemek için “azami itidal” çağrısında bulunuldu.

Sözcüleri Yahya Saree, Husilerin Tel Aviv’e “düşmanın önleme sistemlerini atlatabilen ‘Yafa’ adlı yeni bir insansız hava aracı” ateşlediğini söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli bir askeri yetkili, saldırıda “uzun mesafeler kat edebilen çok büyük bir drone” kullanıldığını söyledi.

Yetkili, insansız hava aracının tespit edildiğini ancak “insan hatası” nedeniyle alarmın zamanında verilmediğini ve bir apartmana çarptığını söyledi.

Ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail’in kullanılan insansız hava aracının İran yapımı olduğuna ve en az 1,800 kilometre uzaklıktaki Yemen’den Tel Aviv’e ulaşabilecek şekilde geliştirildiğine inandığını söyledi.

Sağlık hizmetleri 1 sivilin öldüğünü ve 4 kişinin de “nispeten hafif” yaralandığını söyledi. Savunma Bakanı Yoav Gallant sosyal medyadan yaptığı paylaşımda intikam sözü verdi.

Husiler Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde İsrail bağlantılı olduğunu iddia ettikleri gemilere insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenliyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gemilere yönelik saldırıları caydırmak için Ocak ayında bir hava saldırısı gerçekleştirmişti.

Husiler, Gazze’ye yönelik saldırıya misilleme olarak İsrail’e insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenleyen Orta Doğu’daki İran destekli silahlı gruplardan biri.

Yemen’in Kızıldeniz kıyısı da dahil olmak üzere büyük bir bölümünü kontrol eden grup daha önce Aşdod, Hayfa ve Eilat gibi İsrail şehirlerine saldırılar düzenlediğini iddia etmişti ancak Cuma günkü saldırı İsrail’in hava savunma sistemlerini geçmeyi başaran ilk saldırı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin