RUSYA | Amerikalı gazeteciye casusluk gerekçesiyle 16 yıl hapis cezası verildi

Rus savcılar, casuslukla suçlanan ABD’li muhabir Evan Gershkovich için 18 yıl hapis cezası istendi. Mahkemenin hızlı ilerlemesi, Rusya’nın gazeteciyi mahkum takasında kullanacağı iddialarını kuvvetlendirdi.

Mahkeme gazeteciyi 16 yıl hapse mahkum etti.

Gershkovich, Wall Street Journal için çalışıyordu. 32 yaşındaki Wall Street Journal muhabiri, Sovyet döneminden bu yana Rusya’da casuslukla suçlanan ilk Batılı gazeteci oldu.

Gershkovich, suçlamaları reddederken haziran ayı sonunda başlayan mahkemenin kısa süre içinde sonlandırılması bekleniyor. Yargılamanın hızı, Gershkovich’i de kapsayan bir ABD-Rusya tutuklu takası anlaşması ile ilgili spekülasyonlara sebep oldu.

Rus savcılar Gershkovich’in CIA için “gizli bilgi” topladığına dair ellerinde kanıt olduğunu iddia ediyor. Gershkovich, tank ve diğer askeri teçhizat üreten ve tamir eden Nizhny Tagil’deki Uralvagonzavod savunma teçhizatı fabrikası hakkında bilgi toplamakla suçlanıyor.  Geçen yıl Mart ayında tutuklanan gazeteci o zamandan bu yana yaklaşık 480 gündür Lefortovo hapishanesinde tutuluyor.

Wall Street Journal tarafından yapılan açıklamada “Rusya utanç verici düzmece davasını sürdürürken bile, Evan’ın derhal serbest bırakılması için elimizden gelen her şeyi yapmaya ve kesin bir dille ifade etmeye devam ediyoruz: Evan bir gazeteci olarak işini yapıyordu ve gazetecilik bir suç değildir. Onu hemen evine getirin.” denildi.

ABD’li yetkililer daha önce Gershkovich ve bir başka ABD vatandaşı Paul Whelan’ın casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmasını “rehine diplomasisi” olarak tanımlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise  Gershkovich’in de dahil olduğu bir esir değişimi olasılığına açık olduklarını ve iki ülke arasında temasların gerçekleştiğini söylemişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin