Meloni’nin boyuyla dalga geçen İtalyan gazeteci 5 bin Euro cezaya çarptırıldı

Milano’da bir mahkeme, bir İtalyan gazetecinin sosyal medya paylaşımında boyuyla dalga geçtiği gerekçesiyle İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye 5.000 avro tazminat ödemesine karar verdi.

Giulia Cortese isimli gazeteci,  Ekim 2021’de Twitter’da Meloni’nin boyu hakkında yazdığı yorum nedeniyle ayrıca 1,200 avroluk ertelenmiş para cezası aldı. Cezanın ardından X’de paylaşım yapan gazeteci “İtalya hükümetinin ifade özgürlüğü ve gazetecilik muhalefeti ile ciddi bir sorunu var” dedi.

2021 yılında Meloni ve partisinin muhalefette olduğu dönemde gazeteci Cortese, Twitter’da arka planda faşist lider Benito Mussolini’nin resminin yer aldığı bir Meloni fotoğrafı paylaştı. Meloni’nin paylaşıma tepki göstermesinin ardından Cortese, “Beni korkutmuyorsun, Giorgia Meloni. Ne de olsa sadece 1,2 metre (4 feet) boyundasın. Seni göremiyorum bile.” şeklinde bir tweet daha attı.

Boyu 1.58 m ile 1.63 m arasında olduğu tahmin edilen şimdiki İtalya Başbakanı, gazeteciyi yaşanan tartışmanın ardından mahkemeye verdi. Mahkemenin kararını vermesinin ardından Cortese’nin cezaya itiraz edebileceği belirtildi. Meloni’nin avukatı ise başbakanın sonunda alacağı tazminatı hayır kurumlarına bağışlayacağını söyledi.

Cortese, sosyal medyada yaptığı paylaşımda bağımsız gazetecilerin İtalya’da zor bir dönemde olduğunu belirtti ve “Önümüzdeki günlerin daha iyi olmasını umalım. Pes etmeyeceğiz!” dedi.

2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde İtalya’yı beş basamak gerileyerek 46. sıraya geriledi. Endeksi hazırlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, İtalya’da gazetecilere karşı açılan çok sayıda davaya raporlarında dikkat çekmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin