Baronlar davasında tek bir tutuklu bile kalmadı: Polis aracına çevrilen lüks araçlara ne olacak?

Hollandalı baron ve onunla bağlantılı olduğu iddia edilen çete üyelerinin yargılandığı davada tutuklu sanık kalmadı.  Baronlara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sonucu ele geçirilen 23 lüks otomobil İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talebiyle emniyetin hizmetine verilmişti. Tahliye edilen sanıklar, polis aracı yapılan lüks araçların sahipleri. Emniyetin lüks araçları sahiplerine geri verip vermeyeceği belirsiz.

İçişleri Bakanlığı koltuğuna Ali Yerlikaya’nın oturmasından sonra Türkiye’yi merkez haline getiren uluslararası uyuşturucu baronlarına seri operasyonlar başlamıştı. İlk büyük operasyon Hollandalı “Tombul Jos” lakaplı Jos Leijdekkers’in çetesine düzenlenmiş, Türkiye tarihinin en büyük baronlar operasyonunda toplam 51 sanık hakkında dava açılmıştı.

İstanbul Çağlayan’daki 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hollandalı baron ve onunla bağlantılı olduğu iddia edilen çete üyelerinin yargılandığı davadaki tüm sanıkların tahliye edilmesine karar verildi. Böylece Türkiye’nin en büyük baronlar operasyonundan bir yıl sonra tutuklu tek bir sanık kalmadı.

Gazeteci Timur Soykan Birgün’deki köşesinde, “Ülkenin en büyük baronlar davasında tutuklu sanık kalmadı. Baronlar artık özgür, el konulan ve polis aracına çevrilen lüks otomobilleri ise sergilenmeye devam ediyor…” diye yazdı.

Soykan’ın yazısından bir bölüm şöyle:

“…Ancak tüm iddialara ve operasyonlara karşın geçen hafta cuma günü şoke eden bir gelişme yaşandı. İstanbul Çağlayan’daki 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hollandalı baron ve onunla bağlantılı olduğu iddia edilen çete üyelerinin yargılanmasına devam edildi. Abdullah Alp Üstün’ün yanı sıra Hollandalı, Alman, İspanyol, İsveçli uyuşturucu kaçakçılarının avukatları savunma yaptı. Mahkeme, 6 Temmuz Cumartesi gece 02.30’a kadar süren duruşmada Üstün, Isaac Bignan, Eric Schroder, hâlâ firari olan Jos Leijdekkers’in kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in de aralarında olduğu tüm sanıkların tahliyesine karar verdi. Sanıklara sadece yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Böylece Türkiye’nin en büyük baronlar operasyonundan bir yıl sonra tutuklu sanık kalmadı. Isaac Bignan, Eric Schroder gibi Kırmızı Bülten ile aranan sanıkların ülkelerine iade edilip edilmeyeceği henüz belli değil. Bu davada tahliye olmalarına karşın cezaevinden çıkıp çıkamayacakları konusunda da soru işaretleri var.

Başka bir uyuşturucu davasından tahliye edildikten sonra uyuşturucu kaçakçılığına devam ettiği öne sürülen Üstün ise cumartesi günü Çorlu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Sanık avukatları, kara para davasında öncül suçun tespit edilemediğini ve tahliyelerin doğru olduğunu savunuyor. Ancak Messi fotoğraflı uyuşturucu paketleri, Sky ECC’deki yazışmalar ve MASAK raporundaki kara para hareketleri gibi çok sayıda delil iddianamede yer alıyor. Sonuçta çetenin el konulan lüks araçları, polis otomobili olarak sergilenmeye devam ederken bunların sahipleri artık özgür. Bu otomobillerin üzerindeki polis yazılarının silinip baronlara geri verilip verilmeyeceğini ise zaman gösterecek.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin