Gözler 3 Temmuz’a çevrildi; memur ve emekli ne kadar zam alacak?

Memur ve emekli maaş zammının ne kadar olacağı 3 Temmuz’da TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasıyla netleşecek. Milyonlarca emekli ve memur gözünü TÜİK’ten gelerek açıklamaya çevirdi.

TÜİK 3 Temmuz’da haziran enflasyon verilerini açıklayacak. 2024 yılının 6 aylık enflasyon farkı da netleşmiş olacak. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verisiyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı 22,72 olarak açıklandı. Böylelikle emekliler mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden haketmiş oldu.

Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplandı. Velev ki altı aylık enflasyonun yüzde 26 civarında olduğunu kabul edelim…. Bu durumda emekliler enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 26 civarında zam alacak.

Ancak burada sıkıntı şu; bu yüzde 26’lık zam kök maaşlar üzerinden yapılacak…

Hatırlanacağı gibi en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Kök maaşı 6-7 bin TL olan emeklilerin maaşları 10 bin TL olarak ödeniyor. Örneğin kök maaşı 7 bin TL olan emeklinin maaşı yüzde 27’lik zamla 8 bin 890 liraya çıkacak. Ancak kendisi zaten 10 bin TL aldığı için hiç zam alamayacak. Dolayısıyla 3 Temmuz’da milyonlarca emekli ‘0’ lira zam alacak. Kök maaşı 8 bin lira olan emeklinin maaşı ise 10 bin 160 liraya çıkacak. Yani 8 bin TL kök maaşı olan emekliler de reelde sadece 160 TL maaş almış olacak!

Peki memur maaş farkları ne kadar olacak?

İlk 6 aylık enflasyonun yüzde 26 olduğunu kabul edelim; 7. Dönem toplu sözleşmede memurlar için 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde yüzde 15 zam verilmişti. Bu ilk 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranından yüzde 15’lik kısmın çıkarılması gerekiyor. Dolayısıyla 6 aylık enflasyonun yüzde 15’i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

Temmuz döneminde memurlara yüzde 10 zam verilmesi de yine toplu sözleşmede kararlaştırılmıştı. Sonuç olarak 2024 Temmuz döneminde hem çalışan hem de emekli memurlara yüzde 11 enflasyon farkı ve yüzde 10 zam olmak üzere toplam yüzde 21 oranında zam yapılması kuvvetle muhtemel.

Peki refah payı verilecek mi?

Hayır! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sıkı para politikasının uygulandığı şu günlerde emekli ve memura refah payı zammının olmayacağını bizzat açıklamıştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin