Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği yolunda Macaristan Başbakanı Orban’ı da ikna etti. Slovakya’nın da vetoyu kaldırmasının ardından Rutte’nin yeni NATO Genel Sekreteri olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, daha önce Ukrayna’ya destek konusundaki anlaşmazlıklar sebebşyle Hollandalı Rutte’yi askeri ittifakın en üst düzey görevi için veto etmişti. Rutte ve Orban’ın anlaşması üzerine Macaristan da vetoyu kaldırdı.
Rutte tarafından Orban’a gönderilen mektup ile Macaristan’ın parasının Ukrayna’yı desteklemek için harcanmayacağının garantisi verildi. Orbán’ın, Hollanda başbakanına yönelik önceki itirazlarından vazgeçtiğini açıklamasının ardından, görevdeki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg seçim sürecinin çok yakında sona ereceğini söyledi.
Orban kendisine gönderilen mektubun bir kopyasını X’te yayınlayarak “Dün Brüksel’de yapılan toplantıdan sonra … Rutte bu anlaşmayı tamamen desteklediğini ve NATO’nun bir sonraki Genel Sekreteri olması halinde de desteklemeye devam edeceğini teyit etti.” açıklamasında bulundu.
Rutte mektubunda Stoltenberg ve Orban arasında geçen hafta Budapeşte’de varılan ve Macaristan’ın NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğin dışında kalacağını teyit eden anlaşmaya sadık kalacağını yazdı. Rutte mektubunda Stoltenberg ve Orban arasında geçen hafta Budapeşte’de varılan ve Macaristan’ın NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğin dışında kalacağını teyit eden anlaşmaya sadık kalacağını ifade etti. Rutte ayrıca Orban’a Macaristan’ın askerlerinin ve fonlarının NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğe dahil olmayacağı konusunda yazılı olarak güvence verdi.
Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olabilmesi için 32 üye devletin her birinin onayını alması gerekiyor. Daha önce Türkiye’de dahil 29 üyenin olurunu alan Rutte’ye Macaristan’ın hemen ardından Slovakya’dan da destek geldi.
Slovakya Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini televizyonda yayınlanan bir basın açıklamasında “Her iki adayla ve Başbakan Robert Fico ve Slovak hükümetiyle yapılan istişarelerin ardından Slovak Cumhuriyeti, ittifakın başı olarak Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi desteklemeyi düşünebilir” dedi. Pellegrini, Rutte ile NATO’nun Slovakya’nın hava sahasının korunmasına yardımcı olması konusunu görüştüğünü de sözlerine ekledi.
Rutte’ye şu ana kadar desteğini açıklamayan tek ülke olarak Romanya kaldı. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Mart ayında NATO genel sekreteri olmak için adaylığını açıklamış ancak aradığı desteği bulamamıştı. Iohannis’in kısa süre içinde adaylıktan çekilmesi ve Rutte’yi desteklemesi bekleniyor.
Böylece her bir üyenin desteğini alan Rutte’nin Temmuz ayı başında Wshington’da yapılacak zirvenin ardından yeni genel sekreter olarak açıklanacağı aktarılıyor.