RUSYA | Putin, ‘Batı’nın çıkarlarını vuracak’ ülkelere silah gönderme tehdidinde bulundu

Batı ülkelerinin, Ukrayna’ya verilen silahların Rusya’yı vurmak için kullanılması fikrini giderek daha fazla desteklemesine Kremlin’den karşı hamle geldi. Putin çarşamba günü basına verdiği röportajda, Batılı ülkelerin çıkarlarını vurabilecek üçüncü ülkelere silah verme tehdidinde bulundu.

5 Haziran Çarşamba günü Vladimir Putin, Batı’nın Ukrayna’nın uzun menzilli füzeleriyle Rusya’yı vurmasına izin vermesi halinde, Batı’nın çıkarlarını vurabilecek üçüncü ülkelere silah gönderebileceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı’nın tehdidi, Batılı ülkelerin Kiev’in Rusya topraklarını vurmak için silahlarını kullanmasına, koşullara bağlı olarak, giderek daha fazla izin verme taraftarı olduğu bir dönemde geldi.

St Petersburg Ekonomik Forumu çerçevesinde aralarında AFP’nin de bulunduğu 15 kadar basın kuruluşuna verdiği mülakatta Vladimir Putin şunları söyledi: “Eğer birileri topraklarımızı vurmak için savaş bölgesinde bu tür silahları tedarik etmenin mümkün olduğunu düşünüyorsa (…) neden biz de Rusya’ya karşı bu şekilde hareket eden ülkelerin hassas tesislerinin vurulacağı bölgelerde aynı tür silahlarımızı tedarik etme hakkına sahip olmayalım?”

Putin: Batı Ukrayna’daki kayıplarını açıklamıyor

Ancak İtalya gibi bazı NATO ülkeleri, çatışmanın tırmanmasından korktukları için silahlarının, özellikle de uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerin Rusya topraklarında kullanılmasına karşı çıkmaya devam ediyor.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca Batılı askeri eğitmenlerin “halihazırda Ukrayna’da bulunduklarını ve kayıplar verdiklerini” ancak bu kayıplar konusunda “ABD ve Avrupa devletlerinin sessiz kalmayı tercih ettiğini” söyledi.

Fransa kısa bir süre önce Ukraynalı askerlerin eğitimini hızlandırmak için Ukrayna’ya askeri eğitmenler göndermeyi ve bu amaçla bir Avrupa koalisyonu oluşturmayı düşündüğünü açıklamıştı.

Putin: Rusya’nın emperyal hırsları yok

Vladimir Putin, Rusya’nın müzakere masasına oturmaya hazır olduğu ve savaşı durdurmanın en iyi yolunun Batı’nın Ukrayna’ya “silah tedarikini durdurması” olduğu yönündeki ifadelerini yineledi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca iki buçuk yıl süren çatışmaların ardından Rus ordusunun uğradığı kayıplara ilişkin bir rakam vermeyi reddederek bunların Ukrayna’nın kayıplarından “çok daha düşük” olduğunu iddia etti.

Gazetecilerle toplantının yapıldığı Gazprom merkezinin önünde Rusya, çarlık Rusya’sı ve SSCB bayraklarının bulunmasıyla ilgili AFP’nin sorusuna Putin, “Olmayan bir şeyi aramayın (…), emperyal hırslarımızı aramayın, onlar yok” diyerek cevap verdi. Putin, “Rusya’nın NATO’ya saldırmak istediğini uyduruyorlar (…) Bu saçmalığı kim uydurdu? Saçmalık” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin