“O ifadeyi ben almadım, o tanık benim tanığım değil”

ADEM YAVUZ ARSLAN | TR724 ÖZEL

DEM Partili Hakkari Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanması ve seçilmiş başkan Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verilmesinin yankıları sürüyor.

DEM Parti yönetimi kararı protesto ederken, söz konusu hukuksuzluk yine ‘fetö’ tartışmasına hapsedildi. Gerek DEM Partililer gerekse de Erdoğan rejiminin medyası yaşanan irade gaspını iddianameyi hazırlayan savcı D.Y’nin KHK ile ihraç edilmiş olmasından hareketle Cemaat tartışmasına dönüştürdü.

TR724, tartışmaların odağı haline gelen savcı D.Y.’ye ulaştı ve iddiaları sordu.

Savcı D.Y. 2011 yılında ‘Van’dan tayinle ayrıldığını, davaya konu olan iddianamenin 2014 tarihli olduğunu ve iddianameyi görmediği için yargılamaya esas kabul edilen iddialarla ilgili bilgisi olmadığını’ söyledi.

Elimizdeki dosyayı kendisiyle paylaştığımızda ise  önemli bir ayrıntıyı gündeme getirdi.

Belediye Başkanının tutuklanmasına dayanak yapıldığı iddia edilen gizli tanık ifadesinin kendisi tarafından alınmadığını söyleyen eski savcı D.Y.. şunları anlattı: “Ben herşeyden önce yaptığım işten emin olduğum için savunma yapmak bile istemiyorum. Dosyadaki gizli tanığın ifadesini Hakkari’de olan bir savcı aldı. Oysa ki bu konuda yorum yapanlar kolaylıkla bu ifadeyi hangi savcının aldığını bulurlar. O dönem itibariyle söz konusu gizli tanığın ifadesini değerli kabul ederim. Zira Hakkari’deki bir savcı tarafından usule uygun olarak ifade alınmış ve Van’daki özel yetkili başsavcılığa gönderilmiş. Usule uygun bir delildi. Kaldı ki tek başına gizli tanık ifadesi esas alınmaz.Yargılamada başka deliller de değerlendirilir.”

Savcı D.Y. iddia edilen suçun işlendiği yerin Hakkari olduğunu, Van’da bulunan özel yetkili savcılığın bölge savcılığı olarak çalıştığını, bağlı illerde bulunan savcıların delilleri toplayarak Van’daki terör suçlarına bakan başsavcı vekilliğine yolladığını hatırlattı.

İSMİM ÜZERİNDEN ALGI OLUŞTURULMASINI REDDEDİYORUM

Davaya zemin teşkil ettiği gizli tanığın ifadesini değiştirmesine yönelik soruya ise şu şekilde cevap verdi: “Tanıkların ifade değiştirmeleri ilk ne de sondur. Tanıklar çeşitli gerekçelerle ifadelerini değiştirebilir. Konjonktürel değişiklikler de bunda etkili olur. Eğer tanığın ifadelerinde çelişkili beyanlar varsa bunların yargılama esnasında tartışılması gerekir. Öyle olduğunu umuyorum.”

KHK’lı savcı D.Y. aradan geçen 13-14 yıldan sonra yargılamaya iştirak eden onlarca hakim ve savcı arasından sadece kendi adının seçilerek servis edilmesini, hakkında bilgi kirliliği yapılmasını kabul etmediğini dile getirdi. D.Y. sözlerini şöyle tamamladı: “Hakkımda yapılan bu garip haber ve yayınlarla hukuksuz görevden alma işleminin sorumluluğu adeta gizlenmiş, sanki kararı ben vermişim gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmış. Bugün vicdanî, insanî ve evrensel hukuka uygun olan Hakkâri halkının iradesine sahip çıkmaktır. Burada asıl konu bana göre Hakkari Belediye Başkanlığı’nın gasp edilmesidir.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Cemaate acımasızca vurulan sayısız darbe sonunda, Kürt halkının maruz kaldığı zülmü görmeleri çok çok sevindirici…
    Bir ülkücü dostum vardı. Pkk nezdinde kürt düşmanıydı. O kadar ki, kürt olduğumu bildiği halde yanımda sözde terörist kürtlere saydırırdı. Korkak diyebilirsiniz ama cevab vermezdim…. Sonunda Şırnak da askere gitti. Dönende gördüğü ve kendisinin de maruz kaldığı o klasik askeri hukuksuzluklar yüzünden PKK lıya dönüşmüş olmasada Türk olmasına rağmen benim gibi bir kürt olmuşdu.

    Böyle işte.

    Aynı cendereden geçince insan, insan oluveriyor. yada hepten zıvanadan çıkıp barbarlaşıyor.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin