Putin, seçimden sonra soluğu Çin’de aldı

AFP

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Çin ziyaretinde Xi Jinping ile Pekin’de bir araya geldi. Putin, Mart ayındaki seçimlerin ardından Rusya’daki beşinci döneminde ilk ziyaretini Çin’e gerçekleştirmiş oldu. İkili zirvede büyük bir karşılama töreninin yanı sıra ortak bir basın açıklaması da yapıldı.

Putin, “Bu ortaklık, komşu devletler arasındaki ilişkilerin nasıl olması gerektiği konusunda şüphesiz örnek teşkil etmektedir” dedi ve ekledi: “Bugün küresel meselelerdeki işbirliğimiz, küresel arenadaki başlıca istikrar sağlayıcı faktörlerden biridir.”

Putin ayrıca iki ülkenin barışçıl nükleer işbirliğini derinleştirdiğini dile getirdi ve Çin’in Ukrayna ile olan savaşta aldığı tavır ile ilgili “Çinli meslektaşlarımızın ve dostlarımızın durumu düzenlemeye yönelik girişimleri için minnettarız” dedi.

Xi ise yaptığı açıklamada, Çin’in dünyada adalet ve hakkaniyeti korumak için Rusya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti ve “Bugünkü Çin-Rusya ilişkisi güçlükle elde edilmiştir ve iki tarafın da buna değer vermesi ve beslemesi gerekmektedir.” dedi.

Putin’e Çin ziyaretinde yeni Savunma Bakanı Andrei Belousov ve şu anda güvenlik konseyi sekreteri olarak görev yapan eski Savunma Bakanı Sergei Shoigu da eşlik etti. Shoigu hafta başında Putin tarafından 12 yıldır sürdürdüğü savunma bakanlığı görevinden alınmıştı.

Putin ve Xi arasında Perşembe günü akşamı yapılacak resmi olmayan görüşmede Ukrayna’daki durumun ve dış politikanın öncelikli olarak görüşülmesi bekleniyor. İki lider Batı’nın yaptırımlarını da göz önünde bulundururak savunma işbirliğini artırmak için adımlar atıyor. Putin ve Xi Perşembe günü yaptıkları açıklamalardan önce stratejik ortaklıklarının derinleştirilmesine ilişkin ortak bir bildiri imzaladı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin