Katalonya’da çoğunluğu kaybeden ayrılıkçılar hüsrana uğradı

(Photo by LLUIS GENE / AFP)

İspanya’da Katalanlar haftasonu yerel seçim için sandıklara gitti. Uzun yıllardır bölgede yönetimde olan ayrılıkçılar 10 yıldan daha uzun bir süre sonra çoğunluğu kaybetti. İspanya’da hükümette olan Sosyalistler, Katalan seçimlerinde oy oranını artırdı ve en çok oyu alan parti oldu.

Yerel seçimlerde Salvador Illa liderliğindeki Sosyalistler 42 sandalye elde ederek en büyük parti olurken mecliste çoğunluğu sağlayabilmeleri için 68 koltuğa ihtiyaç duyuluyor. Sosyalistlerin  bu yüzden yerel yönetimde diğer partilerin de desteğine ihtiyaçı olacak.

Katalanya’nın İspanya’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesini isteyen 4 siyasi parti ise oy kaybederek Katalan bölgesinde hem çoğunluğu hem de yönetimi kaybetti. 4 farklı parti toplamda 61 koltuk kazanabildi ve 10 yıldan daha uzun bir sürenin ardından bölgede çoğunluğu kaybetti.

İspanya’nın Sosyalist Başbakanı Pedro Sanchez Katalonya’da aldığı tarihi sonuç için Illa’yı tebrik etti. Sanchez, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Bugünden itibaren Katalonya’da vatandaşların yaşamlarını iyileştirmek, hakları genişletmek ve birlikte yaşamı güçlendirmek için yeni bir dönem başlıyor.” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin