Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’nden İngiltere’nin Ruanda planına tepki

Başbakan Rishi Sunak’ın yasadışı şekilde Birleşik Krallık’a gelen sığınmacıları Ruanda’ya göndermeyi öngören iltica ve göç yasa tasarısını parlamentodan geçirmeyi başarması, uluslararası kurumları ayağa kaldırdı.

Rishi Sunak, yoğun itirazlara rağmen uluslararası hukuka aykırı Ruanda planını parlamentodan geçirtmeyi başardı. Sunak dün yaptığı açıklamada ilk uçakların 10-12 hafta içerisinde kalkmasını beklediğini söyledi. Sunak’ın Ruanda planı geçtiğimiz yıl AİHM’in müdahalesiyle son anda engellenmişti.

Planın parlamentoda kabul edilmesi başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin koruyucusu Avrupa Konseyi olmak üzere, Birleşmiş Milletler’in mülteci ajansı UNHCR ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden tepki çekti.

Avrupa Konseyi’nin insan haklarından sorumlu komiseri Michael O’Flaherty, tasarının kabul edilmesinin mültecileri koruyan küresel hukuk sistemine yönelik bir tehdit olduğunu söyledi. O’Flaherty yaptığı açıklamada, “Ruanda tasarısının kabulü, Avrupa’da iltica ve göç politikasının dışsallaştırılmasına yönelik süregelen eğilimin bir başka temsilidir ve bu durum mültecilerin haklarının korunmasına yönelik küresel sistem açısından endişe vericidir” ifadelerini kullandi.

BM’nin mültecilerden sorumlu yüksek komiseri Filippo Grandi de benzer endişeleri dile getirdi. Grandi, “Ruanda planı, Mülteci Sözleşmesini ihlal ederek, Birleşik Krallık’ın ihtiyaç sahiplerine sığınma sağlama geleneğinden bir adım daha uzaklaştığını göstermektedir” dedi.

BM’nin insan haklarından sorumlu yüksek komiseri Volker Türk de yaptığı açıklamada yeni düzenlemenin Birleşik Krallık’ta hukukun üstünlüğünü ciddi şekilde engellediğini ve küresel olarak tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini vurguladı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin