Rusya’dan, Batı ambargolarını aşmak için ‘St. Petersburg’ hamlesi

FOTOĞRAFLAR | Leeroy Jason

TÜRKMEN TERZİ | JOHANNESBURG TR724

Rusya’nın Davos’u olarak tanımlanan St.Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF), Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber ticari amborgolarla boğuşan Putin için kritik bir zirve haline geldi. Çin ile ticari ilişkilerini güçlendiren Rusya Federasyonu, Afrika ülkeleri ile de ticareti artırmak içinnJohannesburg’da ilk defa Spief Saha Oturumu düzenledi.

Johannesburg’un prestijli oteli Leonardo’da dagerçekleşen programın moderatörlüğünü SPN Communications CEO’su ve Rusya Halkla İlişkiler Derneği Başkan Yardımcısı Andrey Barannikov’ın yaptı. Spief’in organizatörü olan Rusya Federasyonu Hükümetine bağlı Roscongress Vakfı Müdür Yardımcısı ve Spief Direktörü Alexey Valkov, Güney Afrika’daki Rus Ticaret Misyonu Başkan Yardımcısı Oleg Savikov Spief programında Rusya’yı temsil etti.

Güney Afrika’dan ise Afrika Enerji Odası İcra Kurulu Başkanı NJ Ayuk, “Öncü Kadınlar Güney Afrika” kurumunun Başkanı Slauzy Zodwa Mogami, Güney Afrika Siyahi İş Konseyi (BBC) Başkanı ve BRICS İş Konseyi üyesi Elias Monage, Afrika Birleşik İş Konfederasyonu Başkanı George Sebulela ve “Güney Afrika için Ticaret” üyesi Stavros Nicolaou programa konuşmacı olarak katıldı.

Spief Johannesburg oturumunun konuşmacılarından George Sebulela, iki ülke arasında ticaret hacminin artması için en kısa zamanda Johannesburg ve Cape Town’dan Rusya’ya direk uçuşların başlamasını ümit ettiğini dile getirdi.

‘Şu ana kadar 135 ülkeden çok üst düzey 17 bin iş insanı katıldı’

Davos’a, IMF toplantılarına, G-20 İş Dünyası Zirvesi’ne katıldığını ama bu toplantıların konuşmalardan ve boş vaatlerden ileriye gitmediğini ifade eden Afrika Birleşik İş Konfederasyonu Başkanı Sebulela, gerçek iş zirvesinin Spief olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Spief’e 8 defa katıldım. Rahatlıkla ifade edebilirim ki Spief dünyanın en büyük ve en iyi ticari anlaşma yapma forumu. Spief önemli bakanlarla, CEO’larla, dünyanın en büyük, çok uluslu 500 şirketinin başkanlarıyla tanıştığınız yerdir. Muhtemelen Amerikalı CEO’ların çoğunun Spief konusunda alaycı olduğunu göreceksiniz. Bu durum çok şaşırtıcı. Çünkü önemli anlaşmaların yapıldığı yer burasıdır”.

Spief Direktörü Alexey Valkov ise Güney Afrika’nın önemli işadamlarına hitaben şunları söyledi: “Spief dünyanın en büyük iş forumlarından birisidir. Spief’e şu ana kadar 135 ülkeden çok üst düzey 17 bin iş insanı, uluslararası şirketlerin yöneticileri, Rus firmalarının en üst yetkilileri, siyasiler ve bürokratlar katıldı. Ayrıca bu yılki Spief’e 400’den fazla kuruluş katılıyor. Spief’de her türlü iş alanında görüşmeler gerçekleşecek”.

Güney Afrika ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 1992’de başladığını hatırlatan Güney Afrika’daki Rus Ticaret Misyonu Başkan Yardımcısı Oleg Savikov, iki ülkenin ticari ve siyasi ilişkilerinin BRICS üyeliği ile daha da arttığını, hükümetler arası yakınlaşmayla bürokratik engellerin aşıldığını ve tarım, bilişim, enerji, sivil havacılık, petrol ürünleri tedariği, plastik, demiryolu makineleri ve altyapı inşasında ticari faaliyetlerin arttığını anlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 27-28 Temmuz 2023 tarihlerinde St. Petersburg düzenlenen ikinci Rusya-Afrika Zirvesi’ninde Afrikalı siyasilere ve iş insanlarına hitap etmişti. 5-8 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek Spief zirvesi Putin hükümeti için ekonomik ambargolardan kurtulmak için büyük önem arz ediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin