Trump’ın açıklamalarına tepkiler dinmiyor; ortak Avrupa Ordusu çağrıları artışta

ENSAR NUR | TR724 HABER

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, yeniden seçilmesi halinde harcama yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO ülkelerini korumayacağı yönündeki açıklamalarının yankısı sürüyor. Çekya Yeşiller milletvekili Mikuláš Peksa bir Avrupa ordusu kurulması için çağrıda bulundu.

11 Şubat Cumartesi günü Güney Carolina’da düzenlenen bir mitingde konuşan Donald Trump, savunma harcaması yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir NATO üyesi ülkeye “ne isterse” yapması için Rusya’yı “cesaretlendireceğini” söyledi.

Trump’ın sözleri Avrupa’da ve dünyada büyük yankı uyandırdı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Çekya milletvekili Peksa ise “Avrupa’nın kendi ordusuna ihtiyacı var. Donald Trump’ın korumasına güvenemeyiz” dedi.

Euractiv’in Çek Cumhuriyeti bürosuna konuşan Peksa, kurulacak bir Avrupa ordusunun AB bütçesinden finanse edilebileceğini ve Avrupa Parlamentosu’nun yetki alanına girebileceğini söyledi.

Muhafazakarlardan Çek Parlamenter Alexandr Vondra da Avrupa’nın savunmaya yaptığı yatırımın zayıflığını vurguladı. “Beyaz Saray’da ister Donald Trump ister Joe Biden olsun, bu durum uzun vadede savunulamaz” diyen Vondra, ABD’nin demografik ve kültürel evriminin yanı sıra dünya jeopolitiği üzerindeki giderek zayıflayan etkisine atıfta bulundu. Amerika Birleşik Devletleri’nin artık dünyayı yöneten ana güç olmadığının altını çizdi.

Öte yandan Çek Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Martin Dvorak ise açıklamaları ABD Başkanlık seçimi öncesi bir “blöf” olarak niteledi.

Alman Şansölyesi Olaf Scholz, “son olaylar ışığında, NATO’nun yardım garantisinin göreceli hale getirilmesi sorumsuzca ve tehlikelidir ve sadece Rusya’nın çıkarlarına hizmet eder” dedi.

DİPLOMASİ ŞEFİ BORRELL: CİDDİ OLALIM!

Avrupa Birliği Diplomasi Şefi Josep Borrell Trump’ın açıklamalarına sert tepki göstererek su ifadeleri kullandı: “Ciddi olalım! Ciddi olalım! NATO kağıt üstünde bir ittifak olamaz. İçinde yaşadığımız dönemde, bir askeri ittifak ABD Başkanı’nın ruh haline göre işleyemez, ‘evet, hayır, yarın, hayır, değişir’ değildir. Hadi ama! NATO ya vardır ya da yoktur” dedi.

Borrell sözlerine şöyle devam etti: “Bu (ABD seçim) kampanyası sırasında pek çok şey göreceğiz ve duyacağız (…) ABD’de ulusal bir kampanya sırasında ifade edilecek tüm aptalca fikirler hakkında yorum yapacağıma güvenmeyin”.

POLONYA, ‘AVRUPA SİYASETİ’NE GERİ DÖNÜYOR

Fransa-Almanya-Polonya “Weimar Üçgeni” Dışişleri Bakanları Stéphane Séjourné, Annalena Baerbock ve Radosław Sikorski 12 Şubat Pazartesi günü Paris yakınlarında bir “çalışma toplantısı” için bir araya geldi. Toplantının arka planında Kasım ayında ABD’de Donald Trump’ın yeniden seçilme ihtimali ve Rusya’nın NATO’ya yönelik oluşturduğu tehdit yer aldı.

Güvenlik tartışmalarının had safhaya yükseldiği günlerde, Polonya’da iktidarın değişmesi ve yeniden AB içinde yapıcı bir güç haline gelmesi sevinçle karşılanıyor. Donald Tusk’ın Polonya’daki AB yanlısı yeni hükümeti sadece AB içinde önemli kararların alınmasını kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda Weimar üçgenine yeni bir ivme kazandıracak.

“Weimar Üçgeni” Fransa, Almanya ve Polonya arasında gayrı resmi bir bölgesel koalisyon olarak 1991’de kurulmuş, ancak AB’ye şüpheyle yaklaşan uzun PiS hükümetleri döneminde sekteye uğramıştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin