Konya’daki yayınevi KHK’lı akademisyenin kitabına çöktü: Yazarın ismi yerine ‘kolektif’ yazıldı

15 Temmuz’dan sonra Almanya’ya giderek akademik hayatına Georg-August Goettingen Üniversitesi’nde devam eden KHK’lı Doç. Dr. Şadi Aydın, yıllarca uğraştıktan sonra çevirisini yaptığı ‘Sultan Veled Divanı’ Konya’da bir yayınevi tarafından izinsiz olarak satılıyor. Duruma tepki gösteren Doç. Dr. Aydın, yayınevlerine seslenerek emek hırsızlığına ortak olmamalarını istedi.

15 Temmuz sonrası kapatılan Konya Mevlana Üniversitesi’ndeki arşiv ve bilimsel araştırmalarına el konulan Doç. Dr. Şadi Aydın’ın Mevlana ve Mevlevilik üzerine yaptığı araştırmaların yayınevlerine peşkeş çekildiği ortaya çıktı. Sürgünde bulunduğu Almanya’daki Georg-August Goettingen Üniversitesi’nde akademik çalışmalarını sürdüren KHK’lı Doç. Dr. Şadi Aydın, uzun yıllar boyunca uğraş verip çevirisini yaptığı ‘Sultan Veled Divanı’nın izinsiz ve ismi kullanılmadan Kömen Yayınları tarafından satılmasına tepki gösterdi.

Yayınevlerine emek hırsızlığına ortak olmamaları için çağrıda bulunan Doç. Dr. Aydın X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

”EMEK HIRSIZLIĞINA ORTAK OLMAYIN”

‘‘Yıllarımızı alan bir çabayla çevirdiğimiz ve 2015 yılında Mevlana Üniversitesi tarafından yayımlanan “Sultan Veled Divanı Tercümesi” adlı eserimiz yurt dışına çıktığımız tarihten hemen sonra ‘Kömen Yayınları’ adlı bir yayınevi tarafından kendi yayını gibi gösterilip satılıyor.

Üstelik eserin yazarlar kısmına “Kolektif” yazılması da bu emek hırsızlığının küstahça başka bir ifadesi. Ülkede hukuk rafa kalktığı için hak aramak beyhude bir gayret. Hukuk geri döndüğünde elbette bunun hesabı sorulur.

Bu kadar kitabı nereden temin edip sattığı da meçhul. Mevlana Üniversitesi’nde bu tercümeden yaklaşık 1000 nüsha vardı. Üniversite kapatıldıktan sonra üniversite kütüphanesi ve bu kitapların akıbetiyle ilgili bilgi yok.

Üstelik bu çeviri “Kömen Yayınları” basımı gibi ünlü yayınevleri tarafından online da satılıyor. Buradan yayınevlerine sesleniyorum. Lütfen bu emek hırsızlığına ortak olmayın.’’

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin