AKPM | Akreditasyon onaylanmadı; Azerbaycan delegasyonu salonu terk etti

ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), bu akşam yaptığı oylamada Azerbaycan’ın Avrupa Konseyi’ne üye olmaktan doğan sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle delegasyonun akreditasyonlarını onaylamadı.

Öte yandan Azerbaycan delegasyonu, AKPM ile ilişkilerini ve buradaki varlığını askıya alma kararı aldığını açıkladı. Delegasyon, “Bu salonda oturanlar da dahil olmak üzere dünyada hiç kimse Azerbaycan ile tehdit ve şantaj diliyle konuşamaz” dedi.

Delegasyondan yapılan açıklamada, “AKPM’deki mevcut dayanılmaz ırkçılık, Azerbaycanofobi ve İslamofobi atmosferi karşısında, Azerbaycan delegasyonu AKPM ile ilişkilerini ve AKPM’deki varlığını bir sonraki duyuruya kadar durdurma kararı almıştır” denildi.

AKPM, nadir görülen bir prosedürü kullanarak Azerbaycan delegasyonunun akreditasyonunu onaylamadı. Çarşamba akşamı yapılan oylamada, karar 10’a karşı 76 ile kabul edildi.

Türkiye gibi izleme prosedürü altında olan Azerbaycan, “Avrupa Konseyi’ne katılmasının üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Konsey üyeliğinden kaynaklanan temel taahhütlerini yerine getirmemiş” olduğu için bu yaptırıma maruz kaldı.

Ülkedeki siyasi tutuklular, Dağlık Karabağ’dan insanların şiddet kullanılarak yerlerinden edilmesi, AKPM raportörlerinin 2023 yılı boyunca en az üç kez Azerbaycan’ı ziyaret edememesi ve AKPM’nin 7 Şubat’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini gözlemlemek üzere davet edilmemesi gibi konulara atıfta bulunuldu. İlgili komite, Laçin koridorunun ablukaya alınmasını ve Karabağ’daki operasyonu da gerekçeler arasında saydı.

KARAR NE ANLAMA GELIYOR? 

Parlamenterler, “Azerbaycan delegasyonu, İçtüzükte öngörülen koşullar yerine getirildiğinde AKPM’deki faaliyetlerine devam edebilir” dedi. Bugünkü karar sadece Azerbaycan parlamento heyeti ile ilgili. Azerbaycan Avrupa Konseyi’nin tam üyesi olmaya devam ediyor.

Yılda bir kez AKPM’nin açılış gününde ulusal parlamentolar delegasyonlarının akreditasyon başvurularını sunmaya davet ediliyor. Azerbaycan’ın parlamentosu olan Milli Meclis, on iki üyeli bir heyetin akreditasyonunu sunmuştu.

Azerbaycan’ın AKPM’nin kararına nasıl tepki vereceği Avrupa Konseyi ve Azerbaycan arasındaki ilişkiyi belirleyecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin