Almanya’da milyonların beklediği vatandaşlık kanunu meclisten geçti

Almanya meclisinde yeni vatandaşlık kanunu kabul edildi. Yeni düzenlemelere göre çifte vatandaşlık kolaylaştırıldı, vatandaşlığa hak kazanmak için gereken süre kısaltıldı.

Almanya parlamentosunun alt kanadı Bundestag’da Cuma günü yapılan oylamada 382 kabul, 234 ret ve 23 çekimser oy ile vatandaşlığa kabulu ve çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yeni vatandaşlık kanunu kabul edildi. Yeni düzenleme ile beraber Almanya’nın diğer ülkelerden vasıflı işçileri daha kolay çekmesi böylece işgücü sıkıntısının da önüne geçilmesi planlanıyor.

İktidardaki koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller Partisi yasa lehinde oy kullanırken Angele Merkel’in eski partisi muhafetteki Hıristiyan Demokratlar, Hıristiyan Sosyal Birliği ve Aşırı sağcı AfD’li vekiller ret oyu kullandı.

Yeni yasayla birlikte Almanya vatandaşlığına başvurmak için için ülkede sekiz yıl yerine 5 yıl geçirmiş olmak yeterli olacak. Almanya’ya çok iyi bir şekilde entegre olabilen yabancılar için süre 3 yıla kadar kısalabilecek. Geçmişte “özel entegrasyon başarıları” gösterenler için bu süre 6 yıldı. Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin beş yıldır yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde vatandaş olabilecek.

Ayrıca Almanya vatandaşlığına başvuranlar nereden geldiğine bakılmaksızın çifte vatandaşlığa sahip olabilecek. Geçmişte, AB yada İsviçre vatandaşı olmayanlar sadece belli istisnai şartlarda çifte vatandaşlığa sahip olabiliyorlardı.

Muhalefetteki partiler yasaya karşı çıkarken hükümet Almanya’da vatandaşlığa kabul oranının AB ortalamasının oldukça altında olduğunu belirtiyor. Hükümete göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünün Almanya vatandaşlığı bulunmazken bunların 5 milyondan fazlası 10 yıldan daha uzun bir süredir Almanya’da yaşıyor. Yeni yasada “özgür, demokratik, temel düzene” bağlı olma şartına ek olarak başvurucuların  antisemitik ve ırkçı eylemlere karşı olmaları şartı da bulunuyor. Yeni kanunun asıl amacının nitelikli göçmen işçileri çekmek olduğu ifade edilirken  Almanya’daki birçok Türkiye orijinli göçmeni de etkilemesi bekleniyor.

Almanya’da hükümet nitelikli göçmenleri ülkeye çekmeye çalışırken bir yandan da yasadışı göçmenlerin ve başvurusu başarısız olmuş sığınmacıların daha hızlı sınır dışı edilebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Meclis dün başvurusu başarısız olmuş sığınmacıların sınır dışı edilmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan yasayı kabul etti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin