İSVİÇRE| Sosyal yardımlar ile yaşayan bir Türk, entegre olmadığı için sınır dışı edildi

ENSAR NUR | TR724 HABER

40 yılı aşkın süredir İsviçre’de yaşayan bir Türk vatandaşının, entegrasyonda başarısız olduğu ve yaklaşık yirmi yıldır 373 bin Euro’dan fazla sosyal yardım aldığı gerekçeleriyle ülkeden sınır dışı edilmesine ve Türkiye’ye dönmesine karar verildi.

İsviçre Federal Mahkemesi, çocukları ve torunları da İsviçre’de olan kadının oturum talebinin reddine yaptığı itirazı, kadının hiçbir zaman iş aramadığını veya sosyal yardımlardan kurtulmaya çalışmadığını iddia ederek reddetti.

Solothurner Zeitung gazetesine göre, 1983 yılında 19 yaşındayken o zamanki kocasıyla birlikte İsviçre’ye taşınan kadın, 2006 yılında eşinden ayrıldı. Kadın o tarihten bu tarafa geçen yaklaşık 17 yıllık süre içerisinde vergi mükellefleri tarafından finanse edilen yardımlarla yaşadı ve 373 bin Euro’dan fazla sosyal yardım aldı.

Mahkeme’ye göre başlangıçta çocuklarına bakan kadın, onlar büyüdükten sonra hiçbir zaman iş aramadı, bunun yerine devletten geçinmeye devam etmeyi tercih etti. Solothurn kantonu otoriteleri de kadının 2020 yılında oturumunu uzatma başvurusunu aynı gerekçelerle reddetti.

“Yerel koşullara başarılı bir entegrasyondan söz edilemez” diyen Federal Mahkeme, kadının yaklaşık 17 yıl boyunca iş bulmak ya da devlete olan bağımlılığından kurtulmak için hiçbir girişimde bulunmadığının altını çizdi.

Federal Mahkeme, “40 yıl İsviçre’de yaşadıktan sonra, şikayetçinin kendi ülkesine yeniden entegre olması kesinlikle kolay olmayacaktır” dedi, ancak kadının Türkiye ile hala çeşitli bağları olduğunu belirtti. Kadının yetişkin olana kadar Türkiye’de yaşadığını ve her yıl tatil için geri döndüğünü belirten mahkeme, bunun “dilsel ve kültürel açıdan hala ülkesine bağlı olduğunu” gösterdiğini belirtti.

Mahkeme, kadının normal turist vizesi ile çocuklarını ve torunlarını görmek için İsviçre’yi ziyaret edebileceğini de ekledi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

10 YORUMLAR

  1. iyi yapmışlar diyen kraldan çok kralcilar. Onu entegre etmeyi başaramamış sistemin hiç mi suçu mu yok? Anca kendilerini haklı çıkarırlar kraldan çok kralci ezikler de onları alkislarlar.

  2. Yanlisa yanlis demek eziklik degil Selim efendi. Sosyal yardim gecici bir gecinme aracidir. Hayatini sosyal yardim uzerine kuramazsin. Kadin boşandiysa ya geri dönecek ya da orda kendine iş bulacakti. Vatandas olma sartlarini tasiyamamis olmasi o ülkenin kusuru degil.

  3. yok öyle yan gelip yatmak ve her yil tatilindende geri kalmamak. ben calisip vergi vereyim, coluk cocugum bakicilarla büyüsün, ablalarim avmlerde bulusup kahvalti yapsin.. karar cok dogru bence.

  4. kusura bakmayın arkadaşlar okuduğunuz dan anlamıyorsunuz sanirim kadın başta dilini yada ırkını bahane ederek oturum almış ama ilerleyen süreçlerde sık sık Türkiye’yi ziyaret etmesinden kaynaklı bir açık vermiş zaten böyle çok var hiç Kürt olmayıp ben kürdüm diyerek Kürtçeyi ogrenip gelmiş ben dilimden dolayı zulüm görüyorum diyip oturum almaya çalışan binlercesi var hepsi ya sahte dosyalar ya yalan yanlış bilgiler ha bir de en çok şaşırdığım mevzu gelenlerin bir çoğunun ya galerisi yada baklava dükkanları vs var mesela bu çok ilginç bir durum çünkü ülkedeki malum devlet bir kişiye bir konuda takarsa biliyorsunuz ki maddi anlamda yada işyerlerine el koyma konusunu çok gördük feto da ki bir çok insan ihraç edilmiş işyerleri ellerinden alınmış vb durumlar aynı konu için söz konusu bile değil işyerleri var arabalar yatlar katlar ama bir mağdur edebiyatı yapıp burda da oturum almaya çalışıyor Türkiye’de Kürt olduğunu söylemeye utanan adam burda kürdüm diye naralar atıyor bir çoğu Kürtçeyi konuşmuyor bile böyle de ilginç bir durum yani bu tarz kanı bozuklar malesef gerek fetodan gerek kürtlük olayından mağdur edilmiş gerçek mağdurları da karalıyor daha önce gördüğüm bir örneği sizinle paylaşayım adamin amcası akp li bir savcı kendi üzerine feto yada Kürtlük vs herhangi bir konuda bir sahte dosya hazırlayıp gelip oturum almaya çalıştı tabiki bilirsiniz bu akp liler enayi olduğu için kendisini tespit ettim umarım oturum alamamıştır

  5. İsviçre kanunları dünya çapında bir Numara Ancak Uygulama sıfır.Tek Kelime Ülke Dilini bilmeyen onlarca insan Tanıyorum Vatandaşlık alan.Hani Dünyanın en zor vatandaşlık veren ülkesidi.Üstelik bu Vatandaşlık alanların bir çoğu Yardım alıyor.Bu Gönderilen Bayan içinde yanlış olan şudur.Bunca yıldır Çalışmamış ve yardım almış bunun entegre olmadığını 40 yıl sonramı farkına varmışlar.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin