Birleşmiş Milletler, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın devam etmesi halinde Gazze’nin açlık riski altında olduğunu açıkladı.
BM Gıda Güvenliği Ajansı, bölgede yaşayan yaklaşık 2,2 milyonluk nüfusun tamamının ciddi gıda sıkıntısı çektiğini belirtiyor. BM Ajansı, her 4 kişiden birinin yani yaklaşık 500 bin Gazzelinin felaket olarak nitelendirilebilecek koşullarda hayatta kalmaya çalıştığını dile getirdi. BM Dünya Gıda Programı’ndan Cindy McCain, “Gazze’de hiç kimse açlığa karşı güvende değil.” dedi. McCain sözlerine şöyle devam etti:
“Malzemelerin Gazze’nin tamamına akması ve sivillerin hayat kurtarıcı yardımları güvenli bir şekilde alabilmesi için insani yardım erişimine ihtiyaç var”.
Perşembe günü bir BM organı tarafından yayınlanan raporda Gazze Şeridi’ne girişine izin verilen gıda da dâhil olmak üzere yardımların miktarının büyük ölçüde yetersiz olduğuna dikkat çekildi. BM Dünya Gıda Programına göre ihtiyaç duyulan gıdanın sadece yüzde 10’unun bölgeye ulaştığını tahmin ediliyor. BM Güvenlik Konseyi günlerdir Gazze’ye daha fazla yardımın ulaştırılmasını da öngören bir karar üzerinde anlaşmaya çalışırken ABD’nin metindeki ateşkes ile ilgili ibareye olan itirazı sebebiyle oylama defalarca ertelendi.
Haftalar süren görüşmelerin ardından anlaşma metninde yapılan değişikliklerin sonrasında tasarıya ABD tarafının da destek verdiği ve BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’ye insani yardım yapılmasını öngören kararı cuma günü oylamaya sunacağı aktarıldı.
Diğer taraftan İsrail’in Güvenlik Konseyi’ndeki oylama öncesinde Gazze’ye saldırısını genişlettiği ve Gazze’nin merkezine doğru yeni bir kara harekâtı planladığı bildiriliyor.
Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı 7 Ekim’den bu yana Gazze’de ölenlerin sayısının 20 bini geçtiğini ve 50 binden fazla da yaralı olduğunu açıkladı. Kayıpların üçte ikisinin çocuk yada kadın olduğu ifade edildi. Bakanlık ayrıca Gazze’de son iki günde toplam 390 kişinin öldüğünü ve 734 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Geçtiğimiz haftalarda yapılan rehine takasının sonrasında ateşkesin İsrail tarafından sona erdirilip savaşa tekrar başlanılmasının ardından, Hamas yönetimi sürekli bir ateşkes sağlanana kadar ellerindeki rehinelerin serbest bırakılması ile ilgili İsrailli yetkililerle bir anlaşmaya varmayacaklarını açıklamışlardı.