Dünyadaki insan hakları ihlalleri Köln’de konuşuldu

Almanya’nın Köln şehrinde hukukçuların kurduğu Weltanwälte Derneği, 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle Türkiye, Afganistan ve Eritre’deki halk ihlallerini konu alan bir program düzenledi. Programa katılan konuşmacılar, Türkiye, Afganistan ve Eritre’de yaşanan insan hakları ihlallerini anlattı.

Programın başında kısa bir konuşma yapan Weltanwälte e.V  Derneği Başkanı Mehmet Reşat, İnsan Hakları Sözleşmesi’nin imzalanmasının üzerinden tam 75 yıl geçmesine rağmen dünyanın birçok noktasında büyük insan hakları ihlallerinin yaşandığını söyledi. Son 10 yıldır da Türkiye’nin bu konuda en çok ihlal yaşanan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bebeğiyle 5 yıl cezaevinde kaldı

Daha sonra kürsüye konuşmacı olarak, 2017 yılına kadar Türkiye’de avukatlık yapan Özge Elif Hendekçi çıktı. Hem Türkiye’deki ihlalleri, hem de 3 aylık bebeği ile beraber girdiği ve tam 5 yıl kaldığı cezaevinde yaşadığı zorlu süreci anlattı. Dönemin Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz tarafından kendisi hakkında önce yandaş medyaya ‘izdivaç ablası’ diye haber yaptırıldığını ardından da o haber delil gösterilerek iddianame hazırladığını belirtti. İstanbul Barosu avukatlarından Özge Elif Hendekçi’nin, Tokat Cezaevi’nde bebeğiyle birlikte yaşadığı işkence ve hukuksuzlar ise dinleyenleri dehşete düşürdü.

Hendekçi, özellikle 17-25 Aralık öncesinden itibaren iktidarın bütün hazırlıklarını 15 Temmuz için yapmaya başladığını vurguladı. Ceza hakimliklerinden başlayıp birçok konuda taşların teker teker döşendiğini ve bunun amacının 15 Temmuz’a hazırlık olduğunu söyledi. İnsan haklarının sadece metin üzerinde yazılı ve sadece bir cümle için geçerli olduğu Türkiye’de, bir soykırım yaşandığını vurguladı.

Afganistan’da anayasa askıya alındı

Daha sonra söz alan Afganistanlı savcı Jahangir Jaweed, Taliban’ın Afganistan’da iktidara geldiğinden beri anayasanın askıya alındığını dile getirdi. Jaweed, “Ülkemizde hukuk, hak ve özgürlükler yok ediliyor. Afganistan’da şu anda medeni haklar, kadın hakları, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, seçme özgürlüğü, eğitim hakkı, beraat ilkesi, suç ve cezaların kanuniliği ilkesi, adil yargılanma ilkesi yok. İşkence ve yasadışı gözaltı günlük olaylardan. Taliban yönetimi geldikten sonra devletin temel direği olan yargının adı değiştirildi ve tüm hakimler görevden alındı. Öyle ki mahkemelerimizde hukukçu kalmadı. Ceza muhakemesinin önemli süreçlerinden biri olan soruşturma aşaması ortadan kaldırıldı. Taliban yönetiminin ilk altı ayında 2 bin hakim ve  bin 16 savcı görevden alındı, bazıları ise öldürüldü. Avukatlara yönelik eşeklere bindirme, şehirde koşturma gibi çirkin muameleler ve insanlık dışı cezalar tüm ulusu etkiledi. Afganistan ve dünya buna tanıklık ediyor.” ifadelerini kullandı.

Eritre’de insanlar sebepsiz yere öldürülebilir!

Eritreli gazeteci Kibreab ise Eritre’nin Afrika’daki ‘Kuzey Kore’ olarak tanımlandığını söyledi. Kibreab, ülkesinde yaşanan insan hakları ihlallerinin kelimelerle anlatılamayacağını belirtti. Kibreab, Eritre’de tek adam iktidarının ve korku ikliminin hâkim olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Orda insanlar kolayca ve sebepsiz yere ölebilirler, birden kaybolabilirler. Yargı ve basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Birleşmiş Milletler’in bildirdiğine göre Eritre’de hâlâ sebepsiz yere hapis yatmakta olan on binden fazla insan var.”

Programın yapıldığı salonda ayrıca, Almanya’da yaşayan sürgün insanların yaptığı resimlerden oluşan ‘özgürlük ve barış’ konulu bir sergi de açıldı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin