İsmail ‘Yüksek’ten uçuyor

YORUM | HASAN CÜCÜK 

Türkiye Euro 2024 yolunda tarihi bir galibiyete imza atıp Hırvatistan’ı deplasmanda yenerken, İsmail Yüksek gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Hırvat futbolunun yaşayan üç efsanesi Luka Modric, Mateo Kovacic ve Marcelo Brozovic’e karşı kora kor bir mücadele etti. Sadece rakip atakları kesmekle kalmadı. Geriden oyun kurdu. Kısaca Hırvatistan karşısında ortaya koyduğu oyunla İsmail Yüksek, tanımayan herkese ‘Kim bu oyuncu?’ sorusunu sordurttu. İngiliz Sky Sport kanalında maçı anlatan Dave Kingston, “İsmail Yüksek ne zaman Premier Lig’e gelecek merak ediyorum. Tek başına Hırvatistan orta sahasını yok etti. Hırvatlar bu gece rüyalarında 16 numaralı kırmızı beyaz bir forma görecekler” yorumunda bulundu. 

İsmail Kartal yönetiminde lig ve Avrupa’da kayıpsız yoluna devam eden Fenerbahçe’de İsmail Yüksek futboluyla büyülemeye devam ediyor. 24 yaşındaki milli futbolcu, yıldızlar topluluğu Fenerbahçe kadrosunun en ucuz oyuncularından biri. Gölcükspor’dan 2020’de 65 bin Euro karşılığında Fenerbahçe’ye transfer oldu. Milyonların telaffuz edildiği transfer sezonunda Yüksek’in bonservis ücreti üç haneli rakam bile değildi. Balıkesir, Adana Demirspor ve Bursaspor’da geçen kiralık döneminin ardından döndüğü Fenerbahçe kadrosunda yerini sağlamlaştırıp hem Jorge Jesus’un hem de İsmail Kartal’ın gözdesi oldu. 

26 Ocak 1999’da Bursa’da dünyaya gözlerini açtı. 2012’de Bursaspor’da başlayan futbol yolculuğu 2018 yılına kadar Bursa’nın değişik takımlarında devam etti. Ağustos 2018’de Gölcükspor’a imza attı. Elbette ödenen bir bonservis yoktu. 3.Lig 3. Grup’ta mücadele eden Gölcükspor’la ilk sezonda 22, ikinci sezonda 27 maçta sahaya çıktı. Takımın değişmezi olmuştu ama sonuçta 3. Lig’de top koşturan bir oyuncuydu. Şans yüzüne güler miydi belli değildi. Binlerce futbolcudan biri mi olacaktı? Ya da beklediği fırsat karşısına çıkacak mıydı? 

Futbolda şanstan daha önemlisi yetenekti. Gözde kulüplere şans eseri imza atan nice isimler kısa sürede kaybolup gitmişti. İsmail Yüksek’in aradığı şans 19 Ağustos 2020’de gerçekleşti. Fenerbahçe, 3. Lig ekibinin kapısını çalıyordu. Türk futbolunda nadir görülen bir durumdu. Bonservis olarak 65 bin Euro isteyen Gölcükspor’un bir istediği daha vardı; iki yıl Topuk Yaylası’nda ücret ödemeden kamp yapma. Ücret ve bedava kamp yapma istediğini kabul eden Fenerbahçe, İsmail Yüksek’i renklerine bağladı. 

Fenerbahçe’ye imza atmaktan daha zoru Fenerbahçeli olmaktı. Bu kural sadece Fenerbahçe için geçerli değil. İhtişamlı gelen nice isimler kısa sürede unutulanlar listesine adını yazdırıyordu. Fenerbahçe formasıyla sadece 13 dakika sahada kalan İsmail, ‘pişmesi’ için önce Balıkesir’e ardından Adana Demirspor’a kiralık gönderildi. Süper Lig hayali henüz gerçeğe dönüşmemişti ama 3. Lig’den Balıkesir ve Adana Demirspor’la TFF 1.Lig’e terfi etmişti. Adana Demirspor uzun bir aradan sonra Süper Lig’e yükselirken, kadroda İsmail de vardı. 

2021-22 sezonunda Fenerbahçe kadrosuna dönme rüyası için henüz vardı. Yeni kiralık adresi Bursaspor’du. TFF 1.Lig’de mücadele eden Bursaspor, İsmail Yüksek’in futbola başladığı kulüptü. Altyapısına adını yazdırdığında Bursaspor Süper Lig’de şampiyon apoletiyle mücadele ediyordu. Şimdi ise TFF 1.Lig’de tutunmaya çalışıyordu. 29 lig maçına çıkıp, 3 gol ve 2 asistle sezonu tamamladı. 

İki yıl süren kiralık dönemi ya bitecek ya da yeni bir takım olacaktı. Fenerbahçe’nin dümeninde Jorge Jesus vardı. Kamp döneminde hocanın gözüne girmeyi başardı. Jesus, İsmail’i UEFA Avrupa Ligi’nde 7 maçta ilk 11’de sahaya sürdü. Ligde ise 19 maçta şans bulurken, bunun 7’sinde adı ilk 11’de yazılıydı. Önlibero olarak rakip ataklarını kesiyor, takımı hücum bölgesine taşıyordu. Sezon boyunca tüm kulvarlarda 32 maça çıktı. Fenerbahçe kadrosunda ‘Artık ben de varım’ diyen bir İsmail Yüksek vardı. 

Jesus sonrası koltuğun yeni sahibi olan İsmail Kartal, adaşına formayı vermekten tereddüt etmedi. Bu bir kıyak değildi elbette. İsmail Yüksek çalışıp formayı kapmış, gösterdiği performansla yerini sağlamlaştırmıştı. Geride kalan 8 haftanın 7’sinde ilk 11’de sahaya çıktı. Ankaragücü maçında çift sarıdan kızarınca Antalyaspor karşısında takımını yalnız bıraktı. Sezon başında Fenerbahçe ısrarla 6 numara mevki için transfer arayışındaydı. Yani İsmail Yüksek’in yerine oyuncu bakılıyordu. Arzulanan transferler olmayınca, 6 numara mevki İsmail’in oldu. Gösterdiği performansla bu arayışın ne kadar yanlış olduğunu ortaya koydu. 

Fenerbahçe başarısı A Milli Takım yolunu açtı. Stefan Kuntz’un milli davetiyle ilk maçına Lüksemburg karşısında çıktı. İlk maçında golle tanıştı. Hırvatistan karşısındaki muhteşem performansıyla herkesin takdirini kazandı. 86 dakika oyunda kalırken tek başına Hırvatistan’ın tamamından (7) fazla top kaptı (8). İsmail ayrıca Luka Modric-Marcelo Brozovic-Mateo Kovacic üçlüsünün toplamından (13) daha fazla ikili mücadele kazandı (16). Kaptığı 8 topla Euro 2024 elemelerinde bir maçta en yüksek sayıya ulaşan oyuncu olan İsmail ayrıca elemelerde bir maçta hem 15+ ikili mücadele (16) hem de 10+ sahipsiz top (12) kazanan ilk oyuncu oldu. 65 bin Euro’ya transfer edilen İsmail Yüksek’in güncel piyasa değeri 5,5 milyon Euro.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin