AYM’den cezaevindeki şiddete hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) hükümlü Rıdvan Çelik’in cezaevinde maruz kaldığı şiddete ilişkin yaptığı başvuru hakkında insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiği yönünde karar verdi.

Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışma” suçlamasıyla yargılandığı davada hakkında müebbet hapis cezası verilen hükümlü Rıdvan Çelik’in cezaevinde maruz kaldığı şiddete ilişkin Anayasa Mahkemesine (AYM) yaptığı bireysel başvuru sonuçlandı.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, 30 Ocak 2018’de koğuş sayımı esnasında Çelik’in de aralarında olduğu mahpusların sayım dayatmasını sloganlarla protesto etmesi üzerine gardiyanların fiziksel şiddet uygulamasına ilişkin savcılığa yapılan şikayet sürecinin “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verilerek yok sayılmasının ardından yapılan başvuruyu değerlendiren AYM hak ihlali kararı verdi.

Yaşanan olaya ilişkin Çelik’in Manisa Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı şikayet sonucu sürdürülen soruşturmada personelin mahpuslara tekme atıldığına dair bir tespit yapılamadığı öne sürülmüştü. Ancak çok sayıda tutuklu darp raporlarını da sunarak şikayette bulunmuştu. Şikayeti dikkate almayan başsavcılık 10 Mayıs 2019’da kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu karara yapılan itiraz da Akhisar Sulh Ceza Hâkimliği tarafından reddedildi. Çelik’e de hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda slogan atma, sayım düzenine direnme eylemleri nedeniyle bir ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası da verildi.

Bunun üzerine Rıdvan Çelik, 23 Ocak 2020’de AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Dosyayı değerlendiren AYM, güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere kararın bir örneğinin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine de karar verdi.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin