Akyürek’ten çarpıcı iddia: İstanbul Emniyeti, Dink’in öldürülmesi için bekledi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti sanıklarından 5’i polis 11 kişi hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “örgüt adına suç işleme” suçlamalarıyla açılan yeni davanın ikinci duruşmasında tutuklu sanık Adem Sağlam’a tahliye kararı çıktı. Trabzon Jandarma Komutanlığı’nda Dink’in öldürüleceği bilgisine herkesin sahip olduğuna dikkat çeken eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün de görevini ihmal ettiğini ve Dink cinayetinin işlenmesi için beklediğini söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanın duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile katılan dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek savunmasını yaptı.

İSTANBUL EMNİYETİ ONCA TEHDİDE RAĞMEN DİNK’İ KORUMAK İÇİN TEDBİR ALMADI

Punto 24’ün aktardığına göre, Trabzon Jandarma Komutanlığı’nın Dink cinayetine kadar bilgileri gizlediğini ve operasyonu engellediğini söyleyen Akyürek, ‘‘Onca tehdide rağmen Dink’i korumak için önlem anlamayan, cinayet sonrası sahte tahkikat raporu düzenleyen ise İstanbul Emniyet Müdürlüğüdür.” dedi.

BEN HİÇ KİMSENİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLMADIM, KANUNSUZ EMİR VERMEDİM

Dink cinayeti soruşturmasında görevini yapmayanların değil kendisinin cezalandırıldığını belirten Akyürek, “Buna rağmen görevini yapmayanlara değil benim aleyhime karar verilmiştir. Bu haksız hukuksuz karar şimdi de darbe suçuna gerekçe yapılmaya çalışılıyor. Ben hiç kimsenin ölümüne sebep olmadım, kanunsuz emir vermedim. Bu iddiaları destekleyen hiçbir delil yoktur.” ifadelerini kullandı.

Savunmasında İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğünü, kendisinden sonra görev alan Trabzon emniyet görevlilerini ve Trabzon jandarmasını suçlayan Akyürek, “İstanbul istihbarat cinayetin işlenmesini bekledi” dedi.

İSTANBUL EMNİYETİ CİNAYETİN İŞLENMESİ İÇİN BEKLEDİ

Akyürek savunmasına şöyle devam etti: “İstihbarat Daire Başkanı olduğum dönemde Ermeni vatandaşlarla ilgili önlem alınması için 81 ile resmi yazı yazılmıştır. Cinayetin işlenmesini bekleyen İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, yardımcısı Bülent Köksal ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’tır.”

EMNİYET’TE YASİN HAYAL HAKKINDA SAHTE RAPOR HAZIRLANDI

Dink cinayetinden önce azmettirici Yasin Hayal’in İstanbul’a gelip Ümraniye’de kalmasının da İstanbul Emniyeti’nin takibinde olduğunu hatırlatan Akyürek, “Mülkiye müfettişleri de İstanbul istihbaratıyla ilgili olarak Yasin Hayal’ın Ümraniye’de kaldığı yerle ilgili sahte rapor hazırladıklarını tespit etmiştir.” dedi.

EMNİYET VE JANDARMA GÖREVİNİ İHMAL ETMESE DİNK HAYATTA OLABİLİRDİ

Akyürek şöyle devam etti: “Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Bülent Köksal bu davada hiç sanık olmadı. İstanbul Emniyeti’nin ihmali davranışları ortadadır. Görevlerini ihmal etmeselerdi Dink hayatta olabilirdi. Trabzon jandarmada Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olmayan yoktur. Cinayet tarihine kadar bu durumu adli ve idari makamlara iletmemişlerdir. Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız, cinayetle ilgili raporu cinayetten hemen sonra elde edilmiş gibi oluşturmuştur. Şu an Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz evinde, Metin Yıldız görevde, ben de hapisteyim.”

Ramazan Akyürek, Trabzon jandarmasıyla ilgili suçlamalarına devam ederken mahkeme başkanı, onları suçlamasının bu davanın konusu olmadığını, onlarla ilgili yargılamanın devam ettiğini söyleyerek Akyürek’i savunmasını toparlaması için uyardı.

15 Temmuz darbe girişimiyle hiçbir alakasının olmadığını belirten Akyürek, “Hiçbir zaman darbeyle işim olmadı. 9 yıldır cezaevinde olduğum halde 16 yıl öncesinde işlenen bu cinayetin darbeyle ilgisi varsa da bilmiyorum” diyerek üzerine atılı suçlamayı reddetti.

Savunmasını tamamlayan Akyürek beraatını istedi.

Akyürek’in ardından dönemin Trabzon TEM Şube Müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam’ın savunmasına geçildi. Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katılan Sağlam, “41 aydır herhangi bir hüküm almadan tutuklu yargılanıyorum. Bu durum cezaya dönüşmüştür. Tahliyemi istiyorum.” dedi

Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katılan Erhan Tuncel, azmettirici Yasin Hayal’in kendisinden az ceza aldığını hatırlatarak “Bu bir kurgu mu? Yoksa Yasin’i cezaevinden çıkarıp eylem mi yaptıracaklar” diye sordu.

Mahkeme, yeni davanın tek tutuklu sanığı dönemin Trabzon Terörle Mücadele (TEM) Şubesi’nde komiser yardımcısı olan Adem Sağlam’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

Dava 6 Aralık, saat 10.00’a ertelendi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin