Sahel: Mali’de iki terörist saldırıda 64 kişi hayatını kaybetti

ENSAR NUR, TR724 HABER

Mali’de El Kaide’ye bağlı bir terörist grup yolcu teknesine ve askeri üsse düzenlediği iki ayrı saldırıda 49’u sivil 64 kişiyi öldürdü.

Darbelerle sarsılan Sahel’de cihatçı terör can almaya devam ediyor. Pazartesi sabahı Burkina Faso’da 53 askerin öldürülmesinin ardından dün de Mali’de düzenlenen iki saldırıda 49 sivil ve 15 asker hayatını kaybetti.

Saldırı El Kaide’ye bağlı İslam ve Müslümanlara Destek Grubu (GSIM) tarafından üstlenilirken, hükümet bugünden itibaren üç günlük ulusal yas ilan etti.

Ayrıca ordunun karşılık vermesi ile yaklaşık 50 terörist “etkisiz hale getirildi”.

DARBELER ÇARE OLMADI, TERÖRİSTLER GÜÇ KAZANIYOR

Sahel bölgesinde yer alan üç ülkede cihatçı teröristler 2012’den beri binlerce kişinin ölümüne sebep oldu.

Mali, Burkina Faso ve Nijer’de peş peşe düzenlenen darbelerin ardından yönetimleri devralan popülist Rus yanlısı cuntacılar, teröristlere karşı operasyonlar düzenleyen Fransız ordusunu ülkelerinden kovup “tam egemenlik” sağlamayı amaçladı.

Ancak Fransız ordusunun çekilmesinin ardından yerel güçlerin teröristlere karşı mücadelede yetersiz kaldığı net bir şekilde ortaya çıktı. Cuntacılar, teröristlere kaybedilen bölgeleri geri kazanıp otoriteyi sağlamayı henüz başaramadı.

Cunta yönetimleri terörle mücadelede Wagner grubuna güvenirken, şimdiye kadar Rus paralı asker grubunun da yeterli desteği sağlayamadığı görüldü.

Batılı ülkeler yaklaşık 10 yıldır Sahel’de tutunmayı başaran terörist grupların daha fazla güçlenip, Sahel bölgesinin dışında da saldırılar düzenlemesinden endişeleniyor.

Son olarak, Nijer’deki darbenin ardından geçtiğimiz hafta Fransız kuvvetlerinin ülkeden en kısa zamanda çekileceği açıklanmıştı.

SAHEL BÖLGESİ NERESİDİR?

Arapça’da “kıyı” veya “kenar” anlamına gelen Sahel (Es-Sahel) kelimesi, Afrika’nın kuzeyindeki Sahra Çölü ile güneydeki Sudan bölgesi arasındaki geçiş alanına verilen isimdir.

Sahel bölgesi 5 bin 500 kilometre uzunluğunda ve 400-500 kilometre genişliğinde bir şerit ve toplamda yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor.

Sahel ülkeleri ifadesi ise temel olarak Senegal, Mali, Nijer, Çad, Burkina Faso ve Moritanya olmak üzere 6 ülkeyi ifade ediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin