Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde önü alınamayan kira artışları vatandaşları farklı çözüm yolları aramaya itiyor. İstanbul ve Ankara’da ortalama bir semtte 100 metrekarelik bir dairenin aylık kirası 10-12 bin lira civarında. Asgari ücret alan bir vatandaşın ailesinin geçimini sağlaması mümkün değil. Vatandaşlar da ya kiraların nispeten daha uygun olduğu kırsal bölgelere, daha küçük şehirlere göç ediyor ya da anne babalarının yanına taşınıyor.
Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) son verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşayabileceği 120 metrekarelik ortalama evlerin kira ücretleri 17 bin TL’den başlıyor. Son yapılan zamla birlikte net 11 bin 402 TL olan asgari ücretin 6 bin lira kadar üzerinde olan kiralardaki artışların önüne geçilemiyor.
Birgün gazetesinden Zuhal Çiloğlan konuyla ilgili haberinde mağdurların görüşlerine yer vermiş. Beklenen İstanbul depremi ve kira bedelinde yaşanan zam nedeniyle eşiyle birlikte Kırklareli’ne taşınan Merve S., “20 milyon nüfuslu bir şehirde hem deprem hem de kira korkusunu bir arada yaşamak çok yorucu olmaya başlamıştı. Oturduğum apartmanda komşumun kirası 18 bin TL olunca taşınmaya karar verdik. Zaten ev sahibim geçen sene enflasyonun üzerinde, yüzde 100 zam yaptı. 2 bin 500 TL olan kiram, 5 bine yükseltildi.” diyor.
KARDEŞİMLE YAŞAMAYA BAŞLADIM
Kira artışlarını karşılayamadığı için yaşamında değişiklik yapmak zorunda kalan bir emekli ise şunları anlattı: “Yedi yıldır İstanbul Pendik’te, aynı evde yaşıyordum. 2022 yılında bin 750 TL olan kiram, önce 4 bin TL sonrasında ise 9 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ben zaten şu an 7 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum. Tek gelirim bu. Bu kirayı tek başıma karşılayamazdım. Ben de çareyi kardeşimle birlikte daha uygun bir eve taşınmakta buldum. O da emekli, 9 bin TL maaş alıyor. Şu an kiramız 7 bin TL. Şimdi en azından iki maaşla bir kirayı ödeyebiliyoruz.”