Diyarbakır merkezli bir soruşturma kapsamında bugün sabaha karşı 21 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda çok sayıda gazeteci de gözaltına alındı. Basın yayın organlarına yapılan baskınlarda ele geçirilen kamera ve fotoğraf makineleri ‘suç delili’ gibi sergilendi. Gizlilik kararı getirilen dosya kapsamında gözaltına alınanların sayısı öğle saatlerinde 150’yi aştı.
SEÇİM AYARLI OPERASYONA TEPKİ ARTIYOR
International Journalists Association e.V., yaklaşan seçim öncesi Erdoğan hükümetinin gazetecilere yönelik operasyonlarına tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada, “Seçimlere çok az bir süre kala, halkın haber alma hakkına kasteden, ifade ve basın özgürlüğünü engelleyen bu tür operasyonları kabul edilemez bulduğumuzu belirtiyor; basın ve ifade özgürlüğüne yönelik tüm baskıların bir an önce sona erdirilmesi çağrısını bir kez daha yineliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
#IJA: Seçim ayarlı operasyonlar kabul edilemez!
Yaklaşan seçim öncesi Diyarbakır merkezli operasyonlarda çok sayıda gazetecinin gözaltına alınmasına International Journalists Association e.V. tepki gösterdi:
"Seçimlere çok az bir süre kala, halkın haber alma hakkına kasteden,… pic.twitter.com/tpUao5cWxt
— International Journalists Association (@journalists_tr) April 25, 2023
Gözaltına alınan gazetecilerin isimleri şöyle: Mezopotamya Ajansı Editörü Abdurrahman Gök, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı işleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, Jinnews muhabiri Beritan Canözer, gazeteciler Salih Keleş, Mehmet Yalçın, Remzi Akkaya ve Mikail Barut.
Abdurrahman Gök, 2017 yılı Nevruz kutlamaları esnasında polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut’un vurulma anını fotoğraflayan gazeteci olarak biliniyor.
HDP’Lİ SİYASETÇİLER DE GÖZALTINA ALINDI
HDP’den yapılan açıklamada, “Tarihinin en büyük seçim yenilgisinin arifesinde olan AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor.” denildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz ve MYK üyesi Mahfuz Güleryüz’ün de gözaltına alınanlar arasında olduğu kaydedildi.
GİZLİLİK KARARI ALINDI
Diyarbakır Barosu yaptığı açıklamada dosyaya gizlilik kararı getirildiğini duyurdu. Açıklamada, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir. Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır. Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır. Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir. Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır.”