Mahfi Eğilmez yazdı: Kapalıçarşı’da niçin farklı kur oluşuyor?

İktidarın, ‘dolar kuru patlamasın’ diye Merkez Bankası eliyle attığı her adım piyasaların ve vatandaşların tedirginliğini de artırdı. Milleti dolardan ‘soğutmak’ için alınan kararlara rağmen talep azalmıyor. Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Babuşçu’nun açıklamasına göre ‘arka kapıdan’ ayda 10 milyar dolar satış yapılmasına rağmen kur yükselmeye devam ediyor. Dolar kuru sessiz sedasız 19,40 TL’ye geldi.

AKP hükümetinin tek ve yegane hedefi; 14 Mayıs’a kadar kurun ciddi oranda sıçramasını engellemek. Dolar kuru için 20 TL psikolojik sınır olarak belirlenmiş gibi görünüyor. Ancak son dönemde açıklanan ‘kısıtlama/sınırlama’ kararları sonrası Türkiye’de iki kur oluşmaya başladı. Bankalar ve Kapalı Çarşı’da artık iki farklı kur var. Bankalar arası döviz piyasasında dolar kuru 19,40 – 19.45 aralığında. Kapalıçarşı’da ise 20,40–20.70 TL.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Kapalı Çarşı’da neden farklı dolar kuru oluştuğunu yazdı. mahfiegilmez.com ‘da yayınlanan yazıda ikili kur oluşmasının sebebi şöyle açıklanıyor:

Türkiye’de son dönemlere kadar ortaya çıkmamış olan bu olgunun şimdilerde çıkış nedeni diğer ekonomik göstergelerde yaşanan bozulmalarda olduğu gibi yanlış faiz politikasıdır. Faizi enflasyondan düşük tutunca insanlar paralarının satın alma gücünü koruyabilmek için ister istemez döviz talebini artırınca ve ülkeye döviz girişi de çıkışından düşük kalınca eldeki döviz talebi karşılamaya yetmiyor.

Bunun sonucu olarak insanlar bankalardan alamadıkları dövizi daha yüksek kurla serbest piyasadan almaya yöneliyor ve serbest piyasada, bankalar arası piyasada oluşandan daha yüksek bir kur oluşuyor. İkili kur olgusunun nedeni budur. Çözümü de ekonomideki birçok konunun çözümünde olduğu gibi faizi yavaş yavaş enflasyon düzeyine yükseltmeye başlamaktır.

Piyasa ekonomisinin yazılı olmayan en önemli kuralı şudur: Faizi yanlış belirlerseniz ekonomide her şey yanlış gider.

Mahfi Eğilmez’in yazısının tamamını okumak için linki tıklayın…

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin