The Washington Post gazetecilerinin görgü tanıklarına ve olayın görsel olarak yeniden inşasına dayandırdığı haberine göre, İsrail güvenlik güçleri 22 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentine düzenledikleri baskının ardından zırhlı bir araçtan bir cami ile bir klinik arasına sığınan bir grup sivilin üzerine defalarca ateş açarak biri genç olmak üzere 2 kişiyi öldürdü, 3 kişiyi de yaraladı.
The Post, çatışmanın iki tanığıyla konuştu, bir görgü tanığından ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nden olayın daha önce yayınlanmamış videolarını elde etti ve ses uzmanlarına silah seslerini analiz ettirdi.
Bir Post muhabiri, 3D modelleme yazılımı kullanarak olayı yeniden yapılandırmak için olay yerinde görsel kanıtlar topladı ve muhabirler ayrıca o gün Nablus’ta çekilen 30’dan fazla videoyu inceledi.
The Washington Post, 3D modelleme ile İsrail askerlerinin Filistinli sivilleri nasıl öldürdüğünü ortaya koydu
VPNsiz https://t.co/skjdsrzu1S https://t.co/AjQvKLkqP2 pic.twitter.com/TFKTY7KaUp
— Tr724 (@Tr724) March 11, 2023
Post’un yeniden yapılandırması, silahlı bir kişi olduğunu iddia ettikleri kişiye karşılık verirken İsrail güçlerinin zırhlı araçlarının içinden en az 14 kez ateş ettiğini, aracın bir caddede ilerlediğini ve ardından sivillerin arkasında toplandığı kısa bir duvarın yanında durduğunu gösteriyor. Analize göre İsrailliler, bu kişiler aracın pencerelerinden görülebildikten sonra bile ateş etmeye devam etti.
İsrailli askerlerin konvoya silahlı bir kişinin ateş açtığı iddiasını değerlendirmeye yardımcı olması için The Post, ses incelemeleri Birleşik Krallık İltica ve Göçmenlik Mahkemesi’nde kanıt olarak kullanılan Earshot’tan Lawrence Abu Hamdan’a ve 10 yıldan uzun bir süredir FBI’a danışmanlık yapan adli tıp uzmanı Steven Beck’e videolardan sesler gönderdi. Beck, The Post’un zırhlı araçtan açılan ateşten önce tespit ettiği iki patlama sesinin silah sesi olduğuna inanmadığını söyledi. Abu Hamdan ise duyulan her silah sesinin “büyük olasılıkla” Wolf zırhlı araçtan ateşlendiğini söyledi.
Okuldan sonra eve dönmek için beklerken öldürülen 16 yaşındaki Mohammad Shaaban’ın babası Farid Shaaban “Kara bir Çarşamba günüydü” dedi. “Nablus için ve benim kişisel tarihim için, ailem için.”
İsrail ordusu olayla ilgili ayrıntılı soruları yanıtlamayı reddetti ancak olay yerindeki askerlerin bir adamın kliniğe doğru koşmadan önce araçlarına ateş ettiğini söylediğini aktardı. İsrailli bir askeri yetkili konunun “inceleme altında” olduğunu söyledi.
Filistin Sağlık Bakanlığı’na ve Filistinli silahlı grupların sosyal medya paylaşımlarına göre İsrail güçleri baskın sırasında ve sonrasında aralarında birkaç Filistinli savaşçının da bulunduğu en az 11 kişiyi öldürdü, 102 kişiyi de yaraladı. Baskın, 2005’teki en son Filistin ayaklanmasının sona ermesinden bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da görülmemiş ölümcül İsrail askeri saldırılarının arttığı bir dönemde gerçekleşti.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından sağlanan son rakamlara göre İsrail güçleri 1 Ocak ve 7 Mart tarihleri arasında Batı Şeria’da 13’ü çocuk olmak üzere 71 Filistinliyi öldürdü. İsrail güçleri 2022 yılında Batı Şeria’da 146 Filistinliyi, 2021 yılında ise 75 Filistinliyi öldürdü. Bu yıl şimdiye kadar Filistinliler tarafından düzenlenen saldırılarda en az 14 İsrailli öldürüldü.
İsrail ordusundan bir yetkili, güçlerinin kasıtlı olarak sivilleri hedef almadığını, sadece son çare olarak ateş açtığını ve uluslararası hukuka uyduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü kriz araştırmacısı Brian Castner, daha fazla araştırma yapmadan vurulma olayıyla ilgili kesin bir yargıya varamayacağını, ancak Nablus’taki baskın gibi operasyonlarda İsrail güçlerinin uluslararası insan hakları hukukuna göre son çare olarak ve yalnızca bir yaşam tehdidi olduğunda güç kullanmaya izni olduğunu söyledi. Videoları inceleyen Castner, zırhlı araçların sağladığı koruma nedeniyle acil bir tehdit görünmediğini söyledi.