Dikkat! İBB’nin 4 bin 500 TL kira yardımından herkes faydalanamıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB eski sözcüsü Murat Ongun’un riskli yapı sahipleri ve kiracılara İBB’nin 4 bin 500 TL kira yardımı verdiği yönünde açıklaması gerçek dışı çıktı. İmamoğlu ve Ongun paylaşımları üzerine Alo 153’i arayan vatandaşlara yetkililer kira yardımının sadece Avcılar’da 318 binayı kapsadığını açıkladı.

Büyük yıkıma ve on binlerce insanın ölümüne neden Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentsel dönüşüm bir kez daha gündeme geldi. İstanbul’da bulunan 1 milyon 100 bini aşkın binanın yüzde 73’ünün 1999 yılı öncesi deprem yönetmeliğine göre yapılmadığı tespit edilirken bu eski yapı stokunun nasıl yenileceği ise bilmece.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüme gidecek olan binalarda oturan daire sahiplerine verilen 1150 TL’lik kira yardımı 3 yıl sonra 2022 yılı Eylül ayında sadece 350 TL artırılarak 1500 TL’ye yükseldi.

Maraş depremlerinde sağlıksız binaların on binlerce insanın canını aldığı bir kez daha acıyla tecrübe edilirken maddi imkansızlıklar nedeniyle kentsel dönüşüme gidemeyen vatandaşlar çaresizce riskli binalarda oturmaya devam ediyor. Zira İstanbul’da depreme dayanıklı güvenli bir eve taşınmak isteyen vatandaşların bu hayali 10-15 bin liraya yükselen fahiş kiralar nedeniyle suya düştü.

Dün gece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eski İBB Sözcüsü Murat Ongun’un kentsel dönüşüme gidecek olan riskli yapı sahipleri ve kiracılara İBB’nin 4 bin 500 TL kira yardımı verdiği yönündeki yaptığı sosyal medya paylaşımlarını gören İstanbulluları yeniden umutlandı.

Ancak sabah erken saatlerden telefona sarılarak Alo 153 arayan vatandaşlara, İBB yetkilileri bu 4 bin 500 TL’lik kira yardımının sadece Avcılar bölgesindeki yıkılacak olan 318 binada hak sahibi olan 3 bin kişi yapılacağını söyledi.

VATANDAŞLAR KORKUDAN BAŞVURAMIYOR

Mevzuata göre, riskli yapı analizi, vatandaşa riskli yapının belirlenmesinden sonra 60 artı 30 günlük bir süre tanınarak 90 gün içerisinde binadan tahliyesini istiyor. Dolayısıyla 6306 sayılı yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar, riskli yapılarda mutasyonunu aldıktan sonra evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için başvuruda bulunmaktan imtina ediyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin