Rejim yozlaştıkça, krizler ‘büyük felaketlere’ dönüşüyor

İLKER DOĞAN | HABER YORUM 

Kahramanmaraş merkezli depremler resmi verilere göre şu ana kadar 40 bin civarında insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Ancak depremler çok daha büyük bir ‘göçüğü’ ortaya çıkardı; özellikle son 10 yılda Anayasa’yı, hukuku defalarca ayaklar altına alan AKP rejimi, devleti tamamen çökertmiş! Rejim asla ders almıyor ve buna niyeti de yok. Depremi beceriksizlikleriyle ‘büyük felakete’ dönüştüren rejim hala algı peşinde!

Son 15 günde yaşananları bi hatırlayalım;

İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğünde iki deprem oldu. Devlet kurumları 48 saat boyunca neredeyse hiç bir şey yapmadı. Bu konuda da vahim iddialar var. Deprem sonrası müdahalenin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın engel olması nedeniyle geciktiği söyleniyor. ‘Sağlam’ kaynaklara dayandırılarak dile getirilen iddialar günlerdir yalanlanmadı. Sonuç olarak binlerce insan zamanında müdahale edilmediği için ve bazıları donarak öldü!

SİYASİ YOZLAŞMANIN GELDİĞİ NOKTA ÜRKÜTÜCÜ

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, arama kurtarma çalışmalarının ortasında ‘seçimlerin ertelenmesi’ çağrısı yaptı. Anayasa’nın seçimlerin ertelenmesine ilişkin hükmünün ‘ilga’ edilmesini/değiştirilmesini salık verdi. Arınç, “Savaş hali dışında (erteleme) olmazmış. Ayet-i kerime mi var?” dedi. Arınç bununla yetinmedi; milleti de ‘kaosla’ tehdit etti.

Gelinen noktada Anayasa’nın bile iktidarı ‘bağlamadığını’ görüyoruz. Hiçbir hükmü yok! ‘Ayet değil’ diyor bir çırpıda! Deprem yardım organizasyonlarını sadece AFAD üzerinden yapılacağına dair bir ayet mi var? Ya da devletin neredeyse bütün ihalelerinin ‘5’li çeteye verilmesi’ gerektiğine dair bir ayet mi indi?

Toplamsal ve siyasi yozlaşmanın geldiği nokta burası işte… ‘Faydacılık’ her şeyin önüne geçmiş durumda. Belli bir zümre, kendi çıkarları söz konusu olduğunda Anayasa’yı bile takmıyor… Önemli olan ‘tek adamın’ iktidarının devam etmesi; gerisi teferruat!

MERKEZ BANKASI, HAZİNE’YE GÜVENMİYOR!

Depremin yıkımı büyük oldu. ‘Türkiye Tek Yürek’ adıyla bir yardım kampanyası düzenlendi. Merkez Bankası 30 milyar TL bağışladı. Milletin parasını millete bağışladı! Ancak asıl skandal bu değil! Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Eğer bu parayı Hazine’ye aktarsaydık, Hazine başka bir alanda kullanabilirdi. Biz bu payı direkt olarak deprem bölgesine tahsis ettik.” dedi.

Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamasından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na güvenmediğini anlıyoruz! Devletin bir kurumu, diğerine güvenmiyor… Zaten aralarında sorun olduğu ve konuşmadıkları biliniyor. Ayrıca, Merkez Bankası ne zamandan beri bütçenin nasıl ve nerede kullanılacağına karar veriyor?

CHP’nin ekonomi kurmaylarından parti sözcüsü Faik Öztrak, “Merkez Bankası’nın bağış diye verdiği para Hazine’ye aktarılsa, Hazine gerekli harcamaları bütçeden yapsa, Sayıştay denetimine tabi olacaktı. Bağış olunca bu harcamalar bütçe dışına çıkarılıyor, Sayıştay denetiminden kaçılıyor. Ne kadar da dâhiyane!” diyerek başka bir noktaya dikkat çekiyor.

KABA BİR HESAPLA ACİLEN 25 MİLYAR DOLAR LAZIM!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gittiği her yerde depremzedeler için yapılacak konutların 1 yılda tamamlanacağını söyledi. Son verilere göre yıkılan ve ağır hasarlı, yıkılması gereken bina sayısı 105 bin. Konut/daire bazında ise rakam 350 bin civarında.

Deprem bölgesi yerle bir oldu. Evler, işyerleri, kamu kurumu binaları…

Prof. Dr. Selva Demiralp, “Depremde evleri hasar görmüş yaklaşık 1 milyon kişinin bir yıl barınma ve yaşama ihtiyacı için 3-5 milyar dolar, yeniden yapılacak konutlar için de asgari 20 milyar dolar olacak şekilde kısa vadeli acil ihtiyaçlar için yaklaşık 25 milyar dolarlık bir maliyet öngörebiliriz.” diyor dün kaleme aldığı yazısında.

Konunun uzmanı bir inşaat firması sahibiyle görüştüm. İsminin açıklanmasını istemiyor. Konuyla ilgili söylediklerini aynen aktarıyorum: “1 yılda 400 bin konut yapılabilir mi? Evet, teknik olarak mümkün; devletin bütün imkanlarını ve özel sektörü seferber ederseniz neden olmasın! Ama ekonomik olarak ihtiyaç duyulan para (metre kare maliyeti 500 dolar olsa) çok basit bir hesapla 20 milyar dolar. Bunu nasıl temin edeceksiniz?”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin