Ali İsmail Korkmaz davası: Yeniden yargılanan polise 7 ay 15 gün ceza

Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de polis ve esnafın döverek öldürdüğü Ali İsmail Korkmaz hakkındaki davada sanık polis Hüseyin Engin’e basit yaralamada suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Aile skandal kararı Yargıtay’a taşıyacağını açıkladı.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümü 1. sınıf öğrencisi Korkmaz, 2 Haziran 2013’te, polisler ve eli sopalı esnaf tarafından uğradığı saldırı sonrası 38 gün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Davada Ocak 2015’te karar çıkmıştı. Ali İsmail Korkmaz’a son tekmeyi atan ve müebbet hapis istemiyle yargılanan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’ı ‘ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 13 yıl hapisle cezalandıran mahkeme, ‘iyi hal’ gerekçesiyle bu cezayı 10 yıl 10 aya indirmişti.

Sanık polis Yalçın Akbulut’a verilen 12 yıl hapis cezası da iyi hal indirimiyle 10 yıla düşürülmüştü.

Polis sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkındaysa beraat kararı verilmişti.

Korkmaz’ın ailesi ‘etkili ceza soruşturması yürütülmemesi, öldürülme biçimiyle ölümünün öncesi ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda yakın akrabaların yaşadığı ıstırap nedeniyle yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkıyla kötü muamele yasağının ihlal edildiği’ gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.

AYM, Anayasa’nın 17’inci Maddesi’nde güvence altına alınan ‘eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun’ ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmiş ve sanık polis Hüseyin Engin’in yeniden yargılanmasına karar verilmişti.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis Hüseyin Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasına karar verdi.

AİLE, KARARI YARGITAY’A TAŞIYACAK

Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz, “Öncelikle biz mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararının dar yorumladığını düşünüyoruz. Daha geniş yorumla daha ağır ceza vermesi gerekiyordu. Çünkü ya kasten yararının alt sınırında ceza vermişti. Oysa Anayasa Mahkemesi yorumuyla eziyet olduğunu da kabul ederek daha üst sıradan ceza vermesi gerekiyor. Ama mahkeme yeniden yargılama yoluna gitmedi. Sadece eski kararı yeniden açıkladı. Aslında bir nevi topu Yargıtay’a atmış oldu. Oysa annemin de dediği gibi dövülerek öldürülen bir çocuğun sanığına bu cezanın verilmesi kabul edilebilir değil” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin