HDP’li Prof. Dr. Toğrul, Meclis’te iktidara seslendi: KHK’lılara 6 yıldır zulmediyorsunuz

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, KHK’lılara yapılan zulümleri Meclis kürsüsünde dile getirdi. 15 Temmuz sonrasında hukuksuz KHK’larla 130 bin civarında insanın hiç bir adli ya da idari soruşturma geçirmeksizin ihraç edildiğini anlatan Toğrul, KHK konusunu kanayan bir yara olarak tanımladı. Toğrul, “Bu insanlar için ‘Ağaç kökü yesinler’ denildi. Kamuda zaten işe alınmıyorlardı, özel sektörlerde çalışmaları da engellendi. Sivil ölüme mahkum edildiler. 6 yıldır bu insanlara zulmediyorsunuz.” dedi.

Mahmut Toğrul’un Meclis’te yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler şöyle:

  • 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra kamuda yaklaşık 130 bin insan herhangi bir adli ve idari soruşturma yapılmadan, denilerek kamudan ihraç edildiler; ihraç edilmekle kalmadılar, o kadar nefret tohumu ekildi ki “Ağaç kabuğu yesinler.” diye suçlandılar.
  • Bu insanların kamuda da özel sektörde de çalışması engellendi. Pasaportlarına el konuldu, bu insanlar açlığa, deyim yerindiyse sivil ölüme mahkum edildiler. Bir kısmı inşaatlarda çalışırken hayatını kaybetti, bir kısmı intihar etti, bir kısmı yurt dışına kaçak yollarla giderken Meriç’te, Ege’de boğldular. Peki hukuk yolu açık mıydı? Hukuk yolu tamamen kapatıldı.
  • 2017’de iki yıllığına aslında hukuksal hiçbir temeli olmayan ‘OHAL Komisyonu’ adı altında bir komisyon oluşturuldu. Bu Komisyon tam altı yıldır-güya- durumlarını inceliyor. Hâlâ durumu belli olmayan, 3 bin civarında insan vardı.
  • Peki, bu Komisyon neye göre karar veriyordu? Hiç bir kurala oturmayan, hukuka dayanmayan kararlar verdiler. Sadece söyledikleri ‘kurumdan gelen bilgi notuna’ göre İhraç kararını veren zaten kurumlardı. O notların hepsi yalandı.
  • Şu anda gelen haberler bu komisyonun lağvedileceği. Ne yapılacak; insanlar Ankara idare mahkemelerine başvuracakmış! Ya da ‘kurumların’ görüşü alınıcakmış. Zaten bu insanları bu kurumlar ihraç etti. 6 yıldır bu insanlara zulmediyorsunuz.
  • Barış imzacısı akademisyenler hakkında, Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Anayasa Mahkemesinin üstünde hukuksuzca oluşturulmuş OHAL Komisyonu; hepsi hakkında ret gerekçesi verdi. Bu insanlar hâlâ zulme uğruyorlar ve bu insanlar hâlâ zulüm çekiyorlar.
  • AKP’nin çöküşünden bahsediliyorsa bunun en önemli nedeni insanlara zulmetmeniz; kul hakkı yemeniz; insanların doğmamış bebelerinin kanına, emeğine göz koymanız. Onun için çökeceksiniz, kaybedeceksiniz ve elbet bir gün bunun, bu zulmün hesabı adil hukuk önünde sorulacaktır.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin