Devlet Demir Yolları’ndan adrese teslim iş ilanı; İki referans şartı

TR724 ÖZEL | TUNA YILDIZ

Türkiye’de her yıl on binlerce üniversite mezunu devlet kurumlarında çalışabilmek için Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) giriyor. Gençler KPSS sınavından 85 ve üzeri not almış olsalar bile sözlü mülakat ya da referans engeliyle karşılaşıyor. Özellikle son dönemde iktidar partisinden üst düzey bir tanıdığı olmayanlar yazılı sınavda derece yapsa dahi hayallerine kavuşamıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) iş ilanı bu durumu gözler önüne seren son örnek oldu. Tr724’ün ulaştığı bilgilere göre; TCDD, geçtiğimiz ay kurumda istihdam edilmek üzere müfettiş yardımcılığı için ilan yayınladı. Kurum, kamuoyuyla paylaştığı ilanda, alınacak personellerde aranan şartları açıkladı. KPSS’den 85 ve üzeri not alan 6 kişinin TCDD’de müfettiş yardımcılığı kadrosuna alınacağı belirtildi. Söz konusu şartları yerine getiren yüzlerce genç, TCDD’nin başvuru formunu doldurarak ilgili kuruma gönderdi. Kamu kurumu da belirlenen şartları yerine getiren bazı başvuruları değerlendirmeye alarak, geri dönüş yaptı.

TCDD bu kez de kurumun yapacağı özel giriş sınavına başvuruları kabul edilen gençlerden, mail yoluyla bir giriş formu daha doldurmalarını istedi. Bu belgeye göre; başvuruculardan öncelikli olarak kısa bir özgeçmiş isteniyor. Ardından, başvurucu hakkında bilgi verecek iki kişinin adı, adresi ve telefonlarını içeren bir beyanın da forma eklenerek TCDD’ye gönderilmesi isteniyor.

Hukukçular, TCDD’nin açtığı iş ilanında iki farklı referans istemesini ‘açık bir hak ihlali’ olarak değerlendiriyor. Gençlerin zaten KPSS sınavından geçerek iş başvurusu yapmaya hak kazandığını aktaran hukukçular, buna rağmen kurum bünyesinde yeni bir yeterlilik sınavı açılmasını ve referans istenmesinin açık bir iltimas olduğuna dikkat çekiyor.

Hukukçu kaynaklar ayrıca TCDD’nın açtığı ilanda altı kişiyi almak istemesinin ve buna bağlı olarak da iki farklı referans istenmesinin adrese teslim bir iş ilanı olduğuna vurgu yapıyor. Çünkü bu sayede siyasi iktidar bağlantısı olanlar dışında herhangi bir gencin TCDD’ye girmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin