Bundesliga’da taraftarıyla var olan ekip: Union Berlin 

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Almanya Bundesliga’da geride kalan 10 hafta sonunda liderlik koltuğunda sürpriz bir takım oturuyor; Union Berlin. Şampiyonluğun bir numaralı adayı Bayern Münih, Union Berlin’in 4 puan gerisinde ikinci sırada yer alıyor. Son 10 yılda şampiyonluğun adresi olan Bayern Münih’i yarışta Borussia Dortmund, Leverkusen ve RB Leipzig gibi ekipler zorlarken, bu yıl yarışta sürpriz bir şekilde Union Berlin de yer aldı. 

Doğu Almanya takımı olan Union Berlin, sıra dışı bir ekip. Takım Union Berlin adını alana kadar birçok kez isim değiştirdi. İlk yıllarında SC Union 06 Oberschöneweide olarak adlandırılan kulüp II. Dünya Savaşı sonrasında ise SC Oberschöneweide adını aldı. Kuruluş tarihi 1906 yılına kadar uzanan ekip, Soğuk Savaş döneminin sembollerinden biri oldu. Berlin’in ikiye ayrılmasıyla doğu bölümünde kalan takım, bugünkü bilinen adını 1966 yılında aldı. Doğu Almanya’da futbol devletin kontrolünde iken, bunun tek istisnası Union Berlin’di.  

Lakabı ‘Schlosserjungs’ (Metal İşçi Çocukları) olan Union Berlin’le taraftarı arasında sarsılmaz bir bağ var. Devlet Güvenlik Bakanlığı (STASİ), Dinamo Berlin’le futbolu yönlendirirken, Union Berlin daima muhalif kanatta yer aldı. Doğu Almanya’da “Her Union’lı bir hükümet düşmanı değildir fakat her hükümet düşmanı bir Union’lıdır.” sözü kulaktan kulağa yayıldı. Soğuk Savaş’ın tüm etkisini gösterdiği yıllarda bile Union Berlin taraftarı, Berlin Duvarı’nın yıkılmasını savunma cesaretini gösteriyordu. Televizyonun hayatlarına girmesiyle Batı Almanya’nın ligi olan Bundesliga maçlarını seyretme imkanı bulan Union Berlin taraftarı, şehrin batı bölümünü ligde temsil eden Hertha Berlin’i destekliyordu. Henüz Almanya birleşmeden iki ekip 27 Ocak 1990’da tarihe geçen dostluk maçında birbirlerine ilk kez rakip olurken, tribünleri dolduran 50 bin kişi bu ölümsüz anın canlı şahidi oldu. 

Almanya’nın birleşmesinden sonra doğunun futbolda etkisi giderek kayboldu. Doğu Almanya’yı son yıllarda Bundesliga’da Energine Cottbus ve RB Leipzig temsil ederken, her iki ekipte sırtını zengin sponsorlara dayadı. İşçi ve emekçilerin takımı olma özelliğini kaybetmeyen Union Berlin, yüksek gelirli sponsorluklara yüz vermedi. 2004 yılında Almanya Futbol Federasyonu, her kulübün kasasında 1,5 milyon Euro bulundurma şartı getirdiğinde Union Berlin iflasın eşiğindeydi. Kulüp lisansını kaybetme noktasındayken imdadına önce iş adamı Dirk Zingler ardından taraftar yetişti. Zingler, cebinden 750 bin Euro verirken, kalan miktar için “Bluten für Union” (Union’a kan ver) adında bir kampanya başlattılar. Taraftarlar hastanelere gidip kanlarını verecekler, karşılığında aldıkları parayı kulübe bağışlayacaklardı. Plan tutarken, kan bağışından alınan paralarla federasyonun zorunlu tuttuğu 1,5 milyon Euro tamamlandı. 

2008’de Union Berlin taraftarı bir kez daha sahneye çıktı.  Union Berlin, maçlarını 22 bin kişilik Stadion An der Alten Försterei’de oynuyor. 2008 yılında stadyumun tribünlerinin bir kısmının çökmesi sonucunda kulüp tekrar lisansını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Kulübün çöken tribünlerini yaptıracak kadar parası yoktu. Kulüp bir kez daha taraftarlarına seslenip, inşaat için parası olmadığını ancak stadyumun çöken tribünlerinin yapılması gerektiğini belirtti. 2.500’e yakın taraftar, stadyumu inşa etmek için gönüllü oldu.  140 bin saat çalışarak takımı düştükleri zor durumdan kurtardılar. 2008 yılının haziran ayında başlayan stadın yenilenme çalışmaları 2009’da bitti. Bu sayede kulüp yaklaşık 2 milyon Euro işçilik maliyetinden de kurtuldu. 

Taraftarın kulübü olan Union Berlin, 10 yıl aralıksız mücadele ettiği Bundesliga 2’den ülkenin bir numaralı ligi Bundesliga’ya 2018-19 sezonu sonunda yükseldi. Tarihinde ilk kez Bundesliga’ya yükselen Union Berlin’in bu başarısının ardındaki isim Urs Fischer’di. Basel ile iki kez İsviçre şampiyonluğu gören Fischer ilk yılında Union Berlin’i Bundesliga’ya taşımayı başardı. İsviçreli teknik adam yönetiminde ilk sezon ligi 11. basamakta tamamlayan Union Berlin, asansör takım olmayacağını gösterdi. İkinci sezonunda takım sezonu 7. sırada bitirerek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Geçen yıl gelen beşincilik ise Union Berlin’in başarısının tesadüf olmadığını ortaya koydu. Bu sezon kulüp 10. hafta itibariyle başarı grafiğini yükseltmeye devam ediyor. 

104 milyon Euro’luk mütevazi bir kadro değerine sahip Union Berlin, RB Leipzig ve Borussia Dortmund’u yenme başarısını gösterirken, Bayern Münih’le berabere kaldı. Daha sezon sonuna oldukça uzun bir yol var. Ancak Union Berlin son iki yılda gösterdiği performansla Bundesliga hiyerarşisinde üst sıralarda yer alacağını gösterdi. Sezonu zirvede tamamlamayı başarabilirlerse Kaiserslautern’den sonra en büyük sürprizin mimarı olurlar. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin