Fransız vekiller, yüzde 5 enflasyonla mücadele için 20 milyar Avroluk kurtarma paketini onayladı

ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Fransa Ulusal Meclisi’nde ve Senatosu’nda onaylanan yasa tasarısı artan hayat pahalılığıyla mücadele etmeyi amaçlıyor. Paket, emekli maaşlarında artışın yanı sıra kira artışlarına sınırlama getirilmesini de içeriyor. 20 milyar Avroluk enflasyon yardımı, artan fiyatlar nedeniyle Cumhurbaşkanı Macron tarafından vaat edilmişti.

2022 yılının ikinci çeyreğinde Fransa’daki enflasyon oranı yüzde 5,3 olarak kaydedilirken aynı süre içerisinde Türkiye’deki enflasyon oranı ise yüzde 74,1 oldu (OECD).

Önlemler emekli maaşlarını ve bazı sosyal yardım ödemelerini %4 oranında arttıracak ve kira artışlarına %3,5’lik bir sınır getirecek. Devlet memurlarına ise uzun bir aradan sonra ilk kez zam yapılacak. Kamu sektöründe çalışanların maaşları yüzde 3,5 oranında artacak.

Akaryakıt fiyatlarındaki litre başına 18 sentlik devlet desteği ise litre başına 30 sente çıkacak. Enflasyonla mücadele paketinden özel şirketler de faydalanacak. Daha önce çalışan başına bin Avro olan vergi muafiyeti limiti 6 bin Avro’ya yükseltilecek.

Enflasyonla mücadele için bir diğer önemli hamle ise elektrik şirketi EDF’nin yeniden kamulaştırılması olacak. Bu şekilde vatandaşların elektrik faturasının hafifletilmesi planlanıyor. Başbakan Élisabeth Borne parlamentoya yaptığı açıklamada, elektrik üretimi ve performansı üzerinde tam kontrole sahip olunması gerektiğinin altını çizdi.

Fransa’nın içerisinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendiren bakanlar, Fransa’nın hane halkının hayat pahalılığı kriziyle başa çıkmasına yardımcı olma konusunda Avrupa’nın en cömert ülkesi olduğunu, gaz ve elektrik fiyat artışlarını sınırlayarak enflasyon artışını komşularından daha iyi dengelediğini savundular. Nitekim, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla Fransa’daki enflasyon oranı daha düşük.

Yasa, Macron’un merkezci ittifakının üyeleri, sağcı parti Les Républicains ve aşırı sağcı Rassemblement National tarafından desteklendi. Solcu Nupes koalisyonu ise önlemleri yeterince ileri gitmemekle eleştirdi.

Hayat pahalılığı önlemleri, Macron’un Meclis’teki güçlü muhalefet karşısında partiler arası uzlaşma sağlayabilme becerisini test eden ilk sınav oldu. Macron’un partisi geçtiğimiz haziran ayında Ulusal Meclis’teki mutlak çoğunluğunu kaybetmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin