HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, siyasette parlayan bir yıldız/yıldızdı. Siyasetteki hırsı, onu bu makama kadar taşıdı. Aynı hırsı onu ülkenin başına mı taşıyacak, yoksa “bir rüzgardı esti geçti” mi dedirtecek? Bu cevabı aranan bir soru. Ancak bu soru, ülkenin en büyük probleminin perdelemek için kullanılıyor.
Türkiye’yi Ankara yönetiyorsa da, Ankara’nın ipleri İstanbul’un elinde. Yerel yönetimlerin etkinleştirildiği Turgut Özallı yıllardan bu yana İstanbul daha da güçlendi. Bu durum, İstanbul’a başkan seçilenlerin, kendilerini ülkeyi yönetebilecek aday olarak görmesine zemin hazırladı.
Bu, Bedrettin Dalan’la başlayan bir gelenek oldu. Dalan, İstanbul’u 4 yıl yönettikten sonra Mart 1989’da bir öfkeye kurban gidip yeniden seçilemeyince, kurucusu olduğu Anavatan Partisi’nden (ANAP) ayrılıp 1990’da Demokrat Merkez Partisi’ni (DMP) kurdu.
Yerine gelen Nurettin Sözen’in seçilmesi kendisi için bile sürpriz olduğundan, görev süresini bitirmekten başka bir beklentisi yoktu.
1994’te siyasette bölünmüş yapı, Refah Partisi (RP) adayı Tayyip Erdoğan’ın ipi göğüslemesini sağladı. RP adayı, ANAP adayından yüzde 3, SHP adayından yüzde 5, DYP adayından yüzde 10, DSP adayından yüzde 12 daha fazla oy almıştı.
İBB Başkanı olan Erdoğan, oluşturduğu havuz ya da çift kasa sistemiyle siyasette kendini finanse edecek parayı temin etti. Başlangıç enerjisini buradan sağladığı sermayeyle ülkedeki her kurum ve kuruluşu adım adım dönüştürmeyi başardı.
Kendisi, “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” tezini doğrulayan bir isim olduğundan, bu şehri yaşı itibariyle siyasette hiçbir hırsı olmayacak “Kadir Abisine” teslim etti. Kadir Topbaş’ın aday gösterilmesi bunun içindi. “Kadir Abi”, yıllarca tepe tepe kullanıldıktan sonra kırılan bir alet gibi kenara atıldı.
ASLINDA İMAMOĞLU’NUN ERDOĞANLAŞMASINDAN KORKULDU
Beylikdüzü Belediye Başkanlığından İstanbul’a uzanan Ekrem İmamoğlu, 16 bakanlığın bütçesinden daha büyük bir yapının başına geçince, iktidar tarafı ne kadar büyük bir kayıp yaşadığının daha iyi farkına vardı.
Tayyip Erdoğan, İmamoğlu’nu bir gerekçe bulup görevden alma dahil alt etmek için her yolu denemeye devam ediyor. Bugüne kadar dışarıdan gelen her müdahale İmamoğlu’nun işine yaradı.
Rize ve Trabzon’u kapsayan geziden paylaşılan bir kare fotoğrafın yaptığı tahribat kadar, İmamoğlu cephesinde büyük yıkıma yol açan olmadı.
Dünkü yazımda da belirtmeye çalıştığım gibi, ortada bir hata olup olmadığı tartışılsa da iletişim yanlışlığı olduğu muhakkaktı. Hem İBB Sözcüsü Murat Ongun’un, hem Başkan İmamoğlu’nun tavrı çok yanlıştı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu:
"Bir fotoğraf üzerinden kurban etmek isteyenler olabilir ama bu kardeşiniz için vız gelir tırıs gider." pic.twitter.com/VGQiZvI07z
— Vaziyet (@vaziyetcomtr) May 6, 2022
İnsanlarda ister istemez, “ortada gerçeği varken Erdoğan’ın replikasına ihtiyaç yok” duygusu uyandırdı. “Vız gelir tırıs gider” benzeri sözleri, üslûbu, hatta parmak sallaması bile “Yeni Erdoğan” korkusuna yol açtı.
İBB Başkanının ekibi, bu endişeyi bile yanlış yorumladı. Oysa insanlar, Nagehan Alçı ve Ertuğrul Özkök’e öfke kusarken aslında göz ardı edilen bazı ilkeleri hatırlatmak istedi.
Bunlardan ilki, daha kötüsünü görmüş olan insanların daha az kötüsüne razı geldikleri anlamına gelmiyor.
İkincisi, insanlarda geçmişe ilişkin bir adalet ve hesap sorulması beklentisi var.
Üçüncüsü, herkese eşit mesafede olmak demek adil olmak demek değildir. Sevgi pıtırcığı olmanın da bir sınırı ve ölçüsü olmalıdır.
İmamoğlu, ülkemiz siyaset tablosu için genç denebilecek bir isim. Henüz 51’ini yaşıyor. AK Parti’nin yenilmez armada olarak gördüğü İstanbul’da seçimi kazanan kişi oldu. Bu paye ona yetip biraz beklemesi gerekirken, ilk seçimde cumhurbaşkanı adayı olmak amacıyla ülkeyi gezip dolaşmaya başladı.
İlk gezisini, 23 Haziran’daki İstanbul seçimleri için düğünü erteleyen Ceylan-Cihan Yaşar çiftinin nikahlarına katılmak amacıyla 31 Ağustos 2019’da Batman’a gitti. İşin ilginç, yanı İmamoğlu’nun yöre halkından gördüğü sevgi, sonraki ilgilerin habercisi gibiydi.
Sağlam adımlarla yol aldığı sanılan İmamoğlu, Malatya’da, Gaziantep’te, Rize’de, Trabzon’da gördüğü ilginin bir kısmını geri almak isteyen adımlar atmaya başladığı gibi bir çıkış yaptı.
Kendine gönül veren sanatçı ve kanaat önderi denebilecek isimleri yaptığı açıklamalarla küstürdü. Şampiyonluğa hasret kalmış olsa bile Türkiye’de “Fenerbahçelilik” diye bir kavram var.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, İmamoğlu’nun Trabzonspor fanatizmine karşı, sandık uyarısı yaptı:
💥💥💥
Başkanımız Ali Koç'tan, İstanbul BŞB Başkanı @ekrem_imamoglu'na çok net mesajlar… pic.twitter.com/UOfRyY68eW
— 12 Numara 🇹🇷 (@12numaraorg) May 7, 2022
“İnşallah Fenerbahçelilerin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu’na hangi şehrin belediye başkanı olduğunu hatırlatma günleri gelmez.”
Taraftarlarsa, 2002’de Başbakan Mesut Yılmaz’ın bir canlı yayında söylediği, “Allahın izniyle bu sene Galatasaray’ı şampiyon yapacağız” sözleri üzerine yaşananları hatırlatıp paylaşmaya başladı. Fenerbahçeliler, 17 Mart 2002’de Kadıköy’de Malatya maçında açtıkları, “Sandıkta görüşürüz Mesut Bey” pankartıyla başlayan çıkışta Yılmaz’ın bitişine giden başlangıç hatırlatması yaptılar.
Doya doya izle başkan. Sonrasında ne olduğunu da sana danışmanların anlatır. Görüşmek üzere 🙋♂️ pic.twitter.com/cj6i5OFpHc
— cemo (@cak19O7) May 7, 2022
Paylaşılan şarkılardaki mesaj daha netti:
“Seçim günü geliyor,
Muhtaçsınız oylara
Bize yanlış yapanı
Gömeceğiz sandığa.
Unuttuysanız bizi Mesut Yılmaz’a sorun.
Hiç kimse oynayamaz,
Fenerbahçe ile oyun.”
Seçim günü geliyor,
Muhtaçsınız oylara
Bize yanlış yapanı
Gömeceğiz sandığa.
Unuttuysanız bizi Mesut Yılmaz'a sorun.
Hiç kimse oynayamaz,
Fenerbahçe ile oyun pic.twitter.com/2z70CiaBnY— Best of Fenerbahçe 🌟🌟🌟🌟🌟 (@yilmazbasturk6) May 7, 2022
İmamoğlu’nun, kendi tabanıyla, Fenerbahçelilerle giriştiği kavgadan nasıl bir sonuçla çıkacağı henüz belli değil. İmamoğlu’nun Karadeniz’de batan gemilerinden sonra filosunu yeniden kurmaya yönelik bir çaba içine girdiği görülüyor.
İmamoğlu, çiftçilere fide dağıtım töreninde yaptığı açıklamayla hatasından dönme sinyalini verdi. Kısmi özür dilemesi de önemli bir adım olmalı:
“Ben çiftçi çocuğuyum, benden kibir doğmaz. Bu açıklamaları yapan arkadaşlardan, sadece ve sadece dün bir konuşmada kullandığım ‘vız gelir tırıs’ gider sözlerimden dolayı özür diliyorum.”
İBB Başkanı, aynı toplantıda kendisine samimi eleştiri yönelttiğini söyleyenlerle bir araya geleceğini duyurdu:
“Eleştirisini bana söylemek isteyen herkesi bir salona davet edeceğim, hepsini tek tek dinleyeceğim.”
İmamoğlu: Eleştirisini bana söylemek isteyen herkesi bir salona davet edeceğim, hepsini tek tek dinleyeceğim
— Tele1 TV (@tele1comtr) May 8, 2022
İmamoğlu’nun çabaları, yaşanan tahribatın ne kadarını telafi eder bunu zaman gösterecek.
Şurası bir gerçek ki bir fotoğraf karesi dar gelirliyi perişan eden hayat pahalılığını, Cumhuriyet tarihi boyunca benzerine rastlanmamış servet transferini ve iktidarın yol açtığı zulümleri gündemden geri plana atmış oldu.
İmamoğlu’nda müthiş bir otoriterlik eğilimi var. Erdogan’ın çok kötü bir taklitçisi ve bu durum çok çirkin. Umarım İmamoğlu başkan olmaz. Çünkü tekrar ülkenin yılları çalınacak, 20-30 yıl da İmamoğlu ailesi soyacak bu milleti. Ümit Özdağ başkan olsun inşallah. En fazla bir dönem yapabilir. Sonra demokratik bir başkan seçmek belki mümkün olabilir.
Maalesef çok sığ yorumlarınız var. Ayrıca tutarsınız. Lakin tutarsızlığını yüzünüze vurup sizi incitmek istemem. Hızır ile İyasın “ dünyada buluştuğu gün”ü kutladınız. Bu inancınızın hangi çağdan kaldığı umurumuzda değil. Bu işlerle uğraşmıyoruz!
Şimdi konumuza gelelim, yani sığ yorumlar yapışınıza!
Ne demek ya bu ülkede Fenerbahçe gerçeği var? Nasıl bir gerçeklik bu? Fenerbahçe cumhuriyeti de var mı? Bu gerçekliğe biat etmezsek müeyyideleri ne olurmuş?
Altı üstü bir takım! Fenerbahçe’ye gelince gerçeklik! Trabzon’a gelince fanatiktiklik mi!
Yahu ikisi de altı üstü futbol takımı! Adam Trabzonlu, Trabzonspor’u tutuyor. Forma da giyer kravat da takar şampiyonluk da kutlar ! kutlar oğlu kutlar! Arkadaş Ümit Özat bile İmamoğluna forma giydi diye laf çakıyor. Sanane be! Bugün Trabzon a sevinirim yarın Urfa’ya.
Durum böyleyken yazarın, Ali Koç’un lüzumsuz ve İmamoğlunun tamamen şahsi tercihlerini esir almaya yönelik beyanlarına platform verip desteklemesi sığlıktır.
Ayrıca 1994 Teki seçimlerin sonucunda, CHP li belediyenin İSKİ skandalının etkisi Türkiye’deki Fenerbahçe gerçekliğinden daha gerçek, di mi? Sayın Yazar! Değer mi gerçeklerin üstünü örtmeye?
Onu neden yazmıyorsunuz? Yoksa okur zaten anlamaz mı? Biz sizi çok iyi anlıyoruz.
Şunu iyi bilin ki yaptığınız her nefret söylemi, her aşağılama, yazılarınızdaki her maddi hatta sizi tr724 de yazma privilege den uzaklaştırıyor. Unutmayın lütfen! Burda platformunuzun olması sizin için bir hak değil bir ayrıcalık!
“İBB Başkanı olan Erdoğan, oluşturduğu havuz ya da çift kasa sistemiyle siyasette kendini finanse edecek parayı temin etti. Başlangıç enerjisini buradan sağladığı sermayeyle ülkedeki her kurum ve kuruluşu adım adım dönüştürmeyi başardı.”
Erdoğan ‘ın kirli işlerinin (akbil yolsuzluğu, oğlunun araçla bir yayaya çarpıp ölümüne sebep olması sonucu olayı bir şekilde kapattırmasının ve diğerlerinin) farkında olanlar, olimpiyat stadında kendisine tezahürat yapanlara içeride çok ağır ifadeler kullandığını bilenler ve daha başka şeylerden haberdar olanlar, her şeye rağmen insanları bir hırs ve belki de ahmakça bir hayal uğruna manipüle edenler, kader izin verirse size de soracaklarım var.
Merak ediyorum, Erdoğan adalet, demokrasi, Avrupa Birliği derken, Erdoğan’ın pisliklerini bilenler gerçekten de inandı mı? Ne diyeyim bilmiyorum ki !?
Hadi ben araştırmadım veya safın önde gideniydim, peki bilenler size tanıdığım sınırsız krediyi neden tükettiniz !?
O kadar yetişmiş insan, o kadar emek boşa gider diye korkmanıza gerek yoktu. Ömrünü belki de göremeyeceği bahar için vakfetmiş, arkada dünyalık adına kitaplarından başka bir şey bırakmamış kişiyi bile manipüle edenlerden ne beklenir ki !
Manipüle etmeden öte, aldatmalar, ihanetler oldu. Hani ihmal eden ihanet eder derdiniz ya, sizinki bu durumda ne oluyor?
Bazen bilmek çok ağır geliyor, keşke görmeseydim, bilmeseydim diyor insan. “Yıkılası abilik”, “Yıkılası saltanat”, “Turnikeye önde girmenin hesapları”…
Hiç düşündün mü, babanın oğlu olarak evinde otursaydın bu kadar insanın güvenini kazanabilir miydin !? Kapısında sıra bekleyeceğin dimağlar önünde diz kırıp seni dinler miydi? Yoksa iblis gibi gurura kapılıp turnikeye önce girmenin hesabını mı yaptın !? Üzerine vazife olmayan, boyunu aşan işlere mi girdin!?
Neden hep, ‘sizin bilmediğiniz şeyler var’ diyerek sana itimat edenlerin uyarı ve tavsiyelerini dikkate almadın !?
Neden ulan, neden !?
Türkiye’nin nabzını çok güzel tutuyorsunuz. Uslüp ve ifade olarak da çok beğendiğimi ifade etmek istiyorum. Yorumlarınız TR724’ü tek başına sırtlıyor ve büyük bir eksikliği gideriyor.