Kırmızı ette günü kurtarma telaşı; bakanlık iki günde ‘sayım’ istedi

AKP rejimi ‘kırmızı et’ krizinde yine günü kurtarmanın telaşına düştü. Tarım ve Orman Bakanlığı, illere ‘acele’ koduyla yazı gönderdi. Bakanlık mevcut doluluk oranlarının ve büyükbaş erkek hayvan sayısının iki gün içinde bildirilmesini istedi. CHP Milletvekili İlhami Özcan Aygun, besicinin maliyetler nedeniyle hayvanlarını kestirdiğini ancak küpelerini henüz teslim etmediği için hayvan varlığının yüksek görüldüğünü söyledi. Aygun, “Ahırlar bomboş. İki günde nasıl sayacaklar? Eski rakamları gönderecekler.” dedi.

Ramazan öncesi ete art arda gelen zamlar vatandaşların büyük tepkisini çekti. Kıymanın kilosu kasap ve marketlerde 120 lirayı aştı. Kuşbaşının fiyatı ise 130 liradan başlıyor 170 liraya kadar çıkıyor.

Bakanlık üç ay içerisinde kesim olgunluğuna erişebilecek büyükbaş erkek hayvan sayısının belirlenebilmesi için seferberlik ilan etmiş. Cumhuriyet’in haberine göre 29 Mart’ta illere ‘acele’ koduyla yazı gönderen Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, kırmızı et üretimine dair planlama için işletmelerde mevcut besideki büyükbaş hayvan varlığının tespiti ve işletmelerin kapasitesi, doluluk oranı, üç ayda kesilebilecek büyükbaş erkek hayvan sayısının belirlenmesinin amaçlandığını belirtti.

İl ve ilçe müdürlüklerindeki tüm araç, idari ve teknik elemanların görevlendirilmesi, personelin, işletme sahibine tespit tutanağı imzalatması, en geç 30 Mart’a kadar işletmelerin bizzat görülüp, kulak küpesi, aşılama ve sevk belgeleri dikkate alınarak hazırlanacak raporu göndermesi istendi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin